Ook Schotland maakt PrEP betaalbaar

Schotland maakt geschiedenis in de strijd tegen hiv. De hiv-preventiepil PrEP wordt er officieel beschikbaar gesteld en vergoed. Het Scottish Medicines Consortium (SMC) is ervan overtuigd dat PrEP het aantal nieuwe hiv-infecties dramatisch zal verminderen. Schotland loopt hiermee vooruit op de rest van Groot-Brittannië.

Schotland zal vanaf nu de hiv-preventiepil aanbieden aan mensen met een verhoogd risico op een hiv-infectie. De verwachting is dat ongeveer 1.900 mensen hiervoor in aanmerking kunnen komen. In Engeland is PrEP alleen beschikbaar voor deelnemers aan een wetenschappelijk onderzoek. Datzelfde geldt voor Nederland, waar 376 mensen deelnemen aan de studie AMPrEP, van de Amsterdamse GGD. Toch is al lang bewezen dat PrEP effectief en veilig is.

Aidsfonds is erg verheugd met het besluit van de Schotse autoriteiten. “Schotland toont hiermee lef en zet Engeland zo onder druk om PrEP binnen afzienbare tijd ook te vergoeden. En het geeft een overtuigend voorbeeld aan Nederland, waar het politieke besluit voorlopig uitblijft om PrEP betaalbaar te maken.”

Naast het gebruik van condooms, regelmatig testen en snel behandelen is de pil waarmee je hiv voorkomt een onmisbaar middel om een definitief einde te maken aan de hiv-epidemie.

Na Frankrijk en Noorwegen is Schotland nu het derde Europese land, waar PrEP voorgeschreven en vergoed wordt.

Meer informatie over PrEP en het gebruik ervan vind je hier.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie