Ook verpleegkundigen: “Vergoed hiv-preventiepil PrEP”

Het advies van de Gezondheidsraad, waarin het de overheid aanraadt om de pil die hiv voorkomt (PrEP) te verstrekken, krijgt nu ook de steun van de Verpleegkundig Consulenten Hiv. “We verzoeken minister Bruins met klem om PrEP zo spoedig mogelijk te vergoeden.”

23 april 2018

De Verpleegkundig Consulenten Hiv zijn betrokken bij de behandeling van mensen die een hoog risico hebben gelopen op hiv. Zij krijgen dan het middel PEP dat, in tegenstelling tot PrEP, vergeleken kan worden met de morning-after pil; PrEP voorkomt dat je hiv krijgt en slik je voordat je seks hebt. PEP moet ervoor zorgen dat het hiv-virus uit je systeem verwijderd wordt kort nadat je onveilige seks hebt gehad.

Snel en betaalbaar toegang krijgen tot PrEP

De verpleegkundigen geven aan dat ze regelmatig hiv-infecties bij mensen zien die eerder een PEP-kuur hebben gehad. Juist deze mensen behoren tot de hoog-risicogroep voor het krijgen van hiv. Als het middel PrEP vergoed wordt en als het daarmee toegankelijker is voor mensen die een hoog risico op hiv lopen, dan worden veel van deze nieuwe hiv-infecties voorkomen. Momenteel is PrEP alleen nog beschikbaar voor mensen die tot deze risicogroep behoren én deze behandeling zelf kunnen betalen.

Wachten voor PrEP is onverantwoord

Hiermee sluiten zij zich aan bij de oproep van Aidsfonds, Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv vereniging en de Nederlandse Vereniging voor Hiv Behandelaren: Elke dag langer wachten met PrEP is onverantwoord; het betekent nieuwe hiv-infecties die voorkomen hadden kunnen worden. We roepen Minister Bruins op om ervoor te zorgen dat allen die risico lopen op hiv snel en betaalbaar toegang krijgen tot PrEP. Wacht geen dag langer met invoering van PrEP in Nederland. Stop de hiv-epidemie nu!

De petitie van PrEPNu doet dezelfde oproep, dus teken ook! Meer dan 3000 mensen gingen je al voor.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie