Op weg naar een wereld zonder aids

Politie Indonesië arresteert oprichters LGBT Facebook

De Indonesische politie heeft vorige week twee mannen opgepakt op verdenking van het beheren van een dating groep op facebook voor LGBT'ers en zogenaamde seks-gerelateerde diensten. Volgens de politie gaat het om “Gay Bandung Indonesia”, sinds 2015 op facebook actief met inmiddels 4093 leden.

25 oktober 2018

Criminalisering

De mannen zitten vast op verdenking  van schending van de wet op elektronische informatie en het maken en verspreiden van pornografische inhoud. Een misdaad in Indonesië waar een gevangenisstraf van zes jaar op staat en een boete van 1 miljard Indonesische roepia (ongeveer 60.000 Euro). De politie in West Java verklaarde dat de zaak tegen de verdachten, waarvan alleen de initialen IS en IH zijn vrijgegeven, verder wordt onderzocht.

LGBT onveilig in Indonesië

Homoseksualiteit  is niet bij wet verboden in Indonesië, behalve in de conservatieve provincie Atjeh. Echter, in het hele land neemt het aantal politie invallen gericht tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders toe, waardoor deze groepen zich steeds minder veilig voelen.

Ondermijnend

Homorechtenactivisten verklaren dat de toenemende vijandigheden jegens LGBT zich alleen maar tegen Indonesië zullen keren, omdat het de landelijke strijd tegen aids ondermijnt.  In 2017 telde Indonesië 46,357 nieuwe hiv diagnoses, bijna een kwart daarvan onder mannen die seks hebben met mannen. (bron: UNAIDS en overheidscijfers).

Kwetsbare groepen

Elk jaar krijgen 2 miljoen mensen te horen dat ze hiv hebben. De helft daarvan zijn mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, drugsgebruikers en transgenders. Zij krijgen vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Ook jongeren zijn kwetsbaar, door een gebrek aan goede seksuele voorlichting. Onacceptabel, vinden wij. En ook ontzettend gevaarlijk. Het bestrijden van hiv is het meest effectief als we samenwerken met de mensen om wie het gaat. Aidsfonds werkt dan ook nauw samen met ze, overal in de wereld, ook in Indonesië. Het harde optreden tegen mensen die risico lopen op hiv, zoals in Indonesië en andere delen van de wereld, baart ons grote zorgen.

Elk jaar krijgen 2 miljoen mensen de diagnose hiv. Een deel daarvan is homo. Zij krijgen vaak geen zorg. Wij vinden dat iedereen daar recht op heeft. Jij toch ook?

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie