Politieke Sekswijzer biedt jongeren inzicht in keuzes over seks en seksualiteit

Moet testen op hiv en soa's gratis worden? En hoe zit 't met de beschikbaarheid van PrEP, de pil die hiv voorkomt? Met de Sekswijzer kunnen jongeren hun eigen opvattingen over seks en relaties vergelijken met die van 11 politieke partijen, aan de hand van 15 stellingen. Zo kunnen jongeren tijdens de verkiezingen op 17 maart gericht hun stem laten horen over voor hen belangrijke onderwerpen. 

politiekesekswijzer.nl
12 februari 2021

Deze stemwijzer lanceren we vandaag, twee dagen voor Valentijnsdag, samen met Rutgers, Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality. Je kunt 'm doen op politiekesekswijzer.nl.

 

Seks op de kaart

Met de Sekswijzer willen we het onderwerp seks en seksualiteit, zowel nationaal als internationaal, bij jongeren en de politiek nog beter op de kaart zetten. Voor de Sekswijzer zijn alle politieke partijen uitgenodigd die naar verwachting minimaal één zetel halen tijdens de verkiezingen. VVD, CDA, D66, PvdA, Groenlinks, SP, ChristenUnie, PvdD, SGP, 50+ en Bij1 hebben op de uitnodiging gereageerd. De stellingen zijn onder meer geselecteerd op basis van wat jongeren belangrijk vinden en raken actuele onderwerpen als corona, abortus en soa-tests.

Gratis testen op hiv en soa’s

In de Politieke Sekswijzer wordt jongeren bijvoorbeeld gevraagd of het testen op hiv- en soa’s voor iedereen gratis mogelijk moet zijn. Dit is nu niet het geval. Bij de GGD is het gratis, maar daar kan lang niet iedereen terecht. Bij de huisarts valt het testen onder je eigen risico. CDA, VVD en SGP willen niet dat testen gratis wordt. Volgens hen geldt hierbij de eigen verantwoordelijkheid.

Ook krijgen jongeren in de sekswijzer de vraag of PrEP, een pil die voorkomt dat je hiv krijgt, gratis beschikbaar moet zijn. PrEP kan zorgkosten besparen, maar de pil is nu alleen verkrijgbaar voor mensen met een hoog risico op hiv. GroenLinks, PvdA. SP, Bij1 en PvdD steunen dit idee.

 

Wachttijd bij abortus

Ook is er aandacht voor abortus. Een uiterst actueel onderwerp gezien de recente ontwikkelingen in Argentinië en Polen, en Nederland. Moet de overheid de verplichte wachttijd van 5 dagen uit de Wet afbreking zwangerschap (WAZ) schrappen? Daarvoor in de plaats kunnen ook vrijwillige wachttijden komen waarover vrouwen zelf met hun zorgverlener beslissen. VVD, D66 en PvdA staan hier achter, de Christelijke partijen en de SP niet.

Actieplan Seksueel Geweld

Een andere stelling in de Sekswijzer luidt of er een nationaal actieplan Seksueel Geweld moet komen voor de preventie ervan. Alle politieke partijen steunen dit plan. Seksueel geweld komt nog erg vaak voor. Meer dan de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen heeft hier weleens mee te maken gehad. Vaak met levenslange psychische en maatschappelijke schade als gevolg.

Meisjesbesnijdenissen en kindhuwelijken

In de Sekswijzer staat ook de stelling of Nederland zich moet houden aan internationale financiële afspraken over ontwikkelingssamenwerking. Alleen de VVD vindt dat niet nodig. Juist in coronatijd is dit een belangrijk onderwerp. Jaarlijks worden ruim 4 miljoen meisjes besneden en 12 miljoen meisjes uitgehuwelijkt. Het komende jaar zullen er door corona nog zo’n 2 miljoen extra meisjes worden besneden en 13 miljoen kindhuwelijken niet worden voorkomen

 

Seks moet kunnen tijdens lockdown 

Er komt een aantal opmerkelijke zaken uit de Sekswijzer. Zo vinden alle politieke partijen dat singles ondanks de strenge lockdown toch seks moeten kunnen hebben en vindt ook de SGP dat alle scholen aandacht moeten besteden aan positieve kanten van seks, relaties en liefde.  

 

Jouw mening vergelijken met die van de politieke partijen? Doe de Sekswijzer op politiekesekswijzer.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie