Op weg naar een wereld zonder aids

Bolsonaro in Brazilië aan de macht

Brazilië krijgt op 1 januari een rechts populistische president, oud-legerkapitein Jair Bolsonaro (63). Hij belooft met keiharde hand het land te gaan besturen en de misdaad te bestrijden. De toekomst van Braziliaanse lgbti’s, vrouwen, indianen en gekleurde mensen komt hiermee in handen van een president die openlijk homofoob, racistisch en seksistisch is.

28 oktober 2018

Liever dood dan homo

Lgbti’s, mensenrechtenactivisten, intellectuelen, artiesten en kritische journalisten zien het nieuwe jaar met afgrijzen tegemoet. Bolsonaro heeft inmiddels een lange lijst met beledigende opmerkingen achter zijn naam staan. Hij zei ooit dat hij liever had dat zijn zoon dood zou zijn dan homo. Dat vrouwen niet het recht hebben op gelijke beloning als mannen. Tijdens de campagne werden door zijn team via social media berichten verspreid dat de seksuele voorlichting op scholen kinderen aanmoedigt homoseksueel te worden of hun gender identiteit te heroverwegen. 

Chaos

Bolosnaro heeft zijn succes grotendeels te danken aan het feit dat Brazilianen helemaal klaar zijn met de corrupte gevestigde politieke partijen die miljarden aan overheidsgeld achterover drukten. Daarbij voelen Brazilianen zich bang en machteloos door de hoge criminaliteitscijfers met een recordaantal van 64 duizend moorden vorig jaar.

Hiv en aids in Brazilië

Het aantal mensen in Brazilië met hiv of aids wordt geschat op meer dan 860.000, waarvan 13.000 kinderen (0-14). 64% van de mensen met hiv is op dit moment op behandeling, 45% van de kinderen. 84% weet zijn of haar status. Door de slechte sociale positie ondervinden veel lgbti’s stigmatisering en fysiek geweld. Brazilië is een conservatief land, een aanzienlijk deel van de bevolking vindt het verwerpelijk als mannen hand in hand over straat lopen. Angst voor discriminatie leidt ertoe dat lgbti's het opzoeken van gezondheidszorg vermijden en daardoor kwetsbaarder zijn voor het oplopen van hiv.

Anti-gender beweging

In Brazilië is momenteel een ‘anti-gender beweging’ gaande, waar de nieuwe president ook deel van uitmaakt, die vecht tegen lgbti rechten, abortus en vrouwenrechten omdat dit ‘anti-familie’ zou zijn. Het heeft de toekomstige president de steun opgeleverd van machtige, steenrijke conservatief religieuze organisaties. In de aanloop naar de verkiezingen hebben vrouwen geprobeerd om verzet tegen Bolsonaro te mobiliseren door middel van de hashtag #nothim.

Koploper Brazilië

In 2014 zag het er voor lgbti’s in Brazilië nog heel anders uit. Nieuwe wetgeving maakte discriminatie van mensen met hiv strafbaar. Ook werd het strafbaar om iemands hiv-status zonder toestemming bekend te maken aan derden. Eerder werd het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. 

Conservatisme 

Toenemend conservatisme in de wereld zorgt voor uitsluiting van mensen die leven met hiv of kwetsbaar zijn voor hiv. Van medicijnen, zorg en preventie. Het nieuwe bewind in Brazilië draagt hier helaas opnieuw aan bij. Aidsfonds zet zich onverminderd in voor preventie en voorlichting voor iedereen die risico loopt op hiv en toegang tot medicijnen en zorg voor alle mensen met hiv.

In veel landen wordt de liefde bedreigd. Spreek je uit tegen dit onrecht, want alle liefdes verdienen bescherming. Teken daarom nu de Universele Verklaring van de Liefde.

teken nu

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie