PrEP in Amerika nu ook voor jongeren beschikbaar

Net als in veel andere landen lopen jongeren in de Verenigde Staten een onevenredig groot risico op hiv. Onder andere doordat ze niet altijd kunnen beschikken over middelen die hiv voorkomen, zoals hiv-preventiepil PrEP. San Francisco loopt voorop en zorgt dat jongeren PrEP kunnen gaan gebruiken.

Sinds ruim een jaar bieden drie klinieken voor jongerenzorg in San Francisco PrEP aan. “Ik bleef maar jongeren tegenkomen, sommigen jonger dan 18 en nog op school, die net hiv hadden, en nog nooit van PrEP gehoord hadden”, zegt Adam Leonard, werkzaam in één van de klinieken.

Voorlichting en begeleiding
De jongeren krijgen voorlichting, zodat ze zelfstandig kunnen beslissen of PrEP voor hen een goede methode is. Als ze willen starten, worden ze geholpen met het volhouden van de behandeling. Én met praktische zaken, zoals het regelen van de verzekering.

Nederland loopt achter
De ontwikkelingen in de Verenigde Staten laten weer eens zien dat Nederland erg achter loopt met het beschikbaar maken van PrEP. Aidsfonds dringt er al langer op aan om PrEP in Nederland te vergoeden. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het middel veilig en kostenbesparend is én het aantal nieuwe hiv-infecties sterk doet dalen. “PrEP toevoegen aan het preventiepakket is de enige manier om het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland substantieel te verminderen en om de samenleving heel wat kosten te besparen”, aldus Aidsfonds-directeur Louise van Deth.

Lees hier meer informatie over PrEP.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie