PrEP ook voor adolescenten goedgekeurd

Truvada, het middel dat hiv voorkomt en bekend staat als PrEP, mag nu ook worden voorgeschreven aan adolescenten met een verhoogd risico op hiv. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA besloten. In de zomer van 2016 was Truvada in Europa al goedgekeurd als eerste medicijn voor hiv-preventie voor volwassenen. 

Vergoeding van PrEP
Deze beslissing van EMA is andermaal een bewijs dat PrEP volledig veilig en effectief is, zelfs voor jongeren.  En hiermee wordt de vergoeding van PrEP in Nederland nog dringender. Truvada is hier beschikbaar, maar kost bij dagelijkse inname 550,- euro per maand.

“Geen jongere die dat kan betalen. Toch zijn het juist jongeren die het meeste risico lopen op hiv en zich moeten kunnen beschermen tegen een infectie. PrEP moet snel toegankelijk worden voor iedereenDe minister kan nu geen dag langer wachten”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. “

Oproep aan de politiek
Aidsfonds-Soa Aids Nederland dringt al lang aan op vergoeding van PrEP in Nederland en doet nu, samen met COC, een dringende oproep aan de politiek. In de Tweede Kamer wordt deze week gestemd over een tijdelijke vergoedingsregel voor PrEP, een voorstel van D66 en Groenlinks. Deze tijdelijke regeling is nodig omdat de Gezondheidsraad pas in 2018 advies uitbrengt aan de minister, die daarna besluit over de inzet en mogelijke vergoeding van PrEP.

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 900 mensen een hiv-diagnose. Uit onderzoek blijkt dat dat aantal fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld. In San Francisco is het aantal nieuwe infecties bijvoorbeeld bijna gehalveerd door het inzetten van de hiv-preventiepil PrEP.

PrEP gebruik door adolescenten
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), adviseert net zoals aan volwassenen, ook aan adolescenten goede voorlichting te geven over juist gebruik van PrEP. Aan zorgverleners adviseert het om PrEP als preventiemiddel alleen voor te schrijven als onderdeel van een algehele hiv-preventiestrategie, inclusief soa- counseling en testen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie