Duizenden aidsactivisten demonstreren in Amsterdam

Prinses Mabel gaf maandagmiddag op het Amstelveld in Amsterdam het startschot voor een grote protestmars om de wereld te laten zien dat aids nog niet voorbij is. 

 

23 juli 2018

Aan de protestmars deden duizenden activisten van over de hele wereld mee. Samen liepen zij naar de RAI waar vanavond de internationale aidsconferentie AIDS 2018 van start zal gaan. 

"Als we nu niet doorpakken, dan kunnen we de strijd alsnog verliezen."

We zijn pas op de helft

Prinses Mabel: "Deze protestmars en conferentie komen op een belangrijk moment. Want we bevinden ons op een keerpunt in de strijd tegen aids. In de afgelopen 30 jaar hebben we veel vooruitgang geboekt. Maar we zijn pas op de helft. We moeten nu doorpakken. Als we dat niet doen, dan kunnen we de strijd alsnog verliezen. Deze conferentie moet daarom meer zijn dan een conferentie."

Prinses Mabel: "Als we niet doorpakken, dan kunnen we de strijd alsnog verliezen"

Jonge meisjes en kindsbruiden

In haar toespraak ging Prinses Mabel specifiek in op het lot van jonge meisjes en kindbruiden: "Deze jonge meisjes staan aan het begin van hun leven. Ze zouden op school moeten zitten. Maar juist zij lopen een extra groot risico op hiv. Ze zijn onzichtbaar, maar we mogen hen niet vergeten."

"Ik wil mijn solidariteit tonen aan iedereen met hiv. Daarom draag ik dit T-shirt."

HIV Positive

Prinses Mabel droeg tijdens de protestmars vol trots een t-shirt met de tekst "HIV Positive". "Ik wil mijn solidariteit tonen aan iedereen met hiv. Daarom draag ik dit T-shirt. En wanneer ik iedereen zeg, dan bedoel ik ook iedereen. We moeten het stigma doorbreken dat nog steeds overal is op aids, zelfs in Nederland. Mabel liep voorop tijdens de mars, samen met onder andere Aidsfonds-directeur Louise van Deth, en Bertus Tempert, voorzitter van de Hiv Vereniging." 

AIDS 2018

De internationale aidsconferentie vindt voor de 22ste keer plaats. Wetenschappers, beleidsmakers, activisten en politici komen bijeen om de nieuwste wetenschappelijke doorbraken te bespreken en oplossingen uit te wisselen. Naast Prinses Mabel zullen ook de Britse prins Harry, oud-president van de Verenigde Staten Bill Clinton en songfestivalwinnares Conchita Wurst actief deelnemen. 

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie