Rogier Sanders op zoek naar hiv-vaccin

Deel op:
12 maart 2018

De Nederlandse hoogleraar virologie, Prof. Dr. Rogier Sanders, heeft 1,5 miljoen euro toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek voor zijn onderzoek naar een hiv-vaccin. 

Mede met steun van Aidsfonds-donateurs, doet hij al jaren onderzoek naar hiv en naar een hiv-vaccin in het bijzonder. Hij werkt daarbij samen met prominente internationale wetenschappers. Zo heeft hij als eerste een stabiel envelopeiwit (het eiwit dat de buitenkant van het virus vormt, red.) kunnen ontwikkelen, dat antistoffen tegen hiv opwekt en zo het virus neutraliseert. Dat is een belangrijke stap naar een hiv-vaccin. In 2017 werd hij benoemd tot hoogleraar virologie in het bijzonder Experimentele Vaccinologie.

Vaccin
Met de nieuwe subsidie gaat Sanders nu in het bloed B-cellen trainen om hiv-antistoffen te ontwikkelen. De meeste vaccins tegen virussen wekken in het lichaam beschermende antistoffen op, maar dat lukt nog niet tegen hiv. Sanders ontdekte dat sommige hiv-geïnfecteerde mensen zelf wel zulke beschermende antistoffen maken. Deze kennis en verder onderzoek is nu de basis om een hiv-vaccin te ontwikkelen.

Sanders: “De ontwikkeling van een hiv-vaccin vormt zó’n enorme uitdaging voor de wetenschap dat deze ook wel vergeleken wordt met de landing op de maan.”

Subsidie
De Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Ze is bestemd voor een zeer ervaren onderzoeker. 

Nederlands aidsonderzoek heeft bijgedragen aan belangrijke doorbraken in de aidsbestrijding. Zo financierde Aidsfonds al in 1989 het eerst onderzoek naar combinatietherapie. Ons ultieme doel is om hiv uiteindelijk te genezen. Daarom werven we de komende vier jaar 10 miljoen euro voor veelbelovend onderzoek

 

Test Test

Mede dankzij onze donateurs is veel bereikt op wetenschappelijk gebied. Maar er is nog geen geneesmiddel. Wetenschappers zijn overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen. We hebben jouw steun nodig voor nieuw onderzoek!

Maak genezing mogelijk

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie