Slim ondernemen tegen hiv

7700 jonge vrouwen minder kwetsbaar voor hiv maken door ze op te leiden tot ondernemers. Dat zijn we van plan in Oeganda met het DREAMS project Sparked Women.

We trainen deze groep, met overheidssteun van de Amerikaanse regering (PEPFAR), om zo snel mogelijk hun eigen geld te verdienen. Aan de hand van twee slimme businessmodellen, Healthy Entrepeneurs en Sawa World, kunnen Oegandese vrouwen sparen, zelfvertrouwen opbouwen en een toekomstperspectief ontwikkelen. Meiden die voor hun inkomsten minder afhankelijk zijn van anderen kunnen betere keuzes maken over (seksuele) gezondheidszorg, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ze kiezen bijvoorbeeld eerder voor vriendjes van hun eigen leeftijd, kunnen beter onderhandelen over condooms en gaan eerder terug in de schoolbanken. Daardoor lopen vrouwen die meedoen minder risico op hiv. Het is nieuw in de aidsbestrijding om hiv terug te dringen door het stimuleren van economische ontwikkeling.

Aanstormend talent inspireren

Bij Healthy Entrepreneurs gaan 900 vrouwen, met een tablet en een voorraad aan drogisterijen apotheekproducten, aan het werk als verkoper. Ook delen ze kennis, onder meer over veilige seks, gezinsplanning en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Met spullen als maandverband, condooms, crèmes en medicijnen reizen ze af naar afgelegen gebieden. Juist daar is veel vraag naar dit soort producten en betrouwbare informatie. Sawa World traint aanvullend 7.000 jonge vrouwen om te starten als zelfstandig ondernemer met workshops en educatieve video’s. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe je heel kleinschalig groenten kunt verbouwen, die je vervolgens verkoopt op de markt. Vrouwelijke ondernemers die al succesvol zijn, vertellen hun verhaal om aanstormend talent te inspireren. Het terugbrengen van hiv onder meisjes en jonge vrouwen in de 10 landen waar deze groep het hardst wordt getroffen is de focus van het DREAMS programma. Oeganda is één van die landen. Sparked Women, dat deel uitmaakt van DREAMS, is weer een nieuwe stap naar een wereld zonder aids in 2030.

Iedereen met hiv op behandeling

Iedereen moet zich kunnen beschermen tegen een hiv-infectie.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie