Stand van de aidsepidemie: 9 dingen die je moet weten

Na 30 jaar inspanning staan we op een cruciaal keerpunt in de wereldwijde strijd tegen aids: of we gaan verder vooruit, naar een wereld zonder aids, of we laten de epidemie opnieuw winnen. Achteruitgang is geen optie. Wij zijn de generatie die aan aids een einde kan maken. Dat kan écht, maar er is geen tijd te verliezen. We hebben negen goede en slechte ontwikkelingen rondom de aidsepidemie voor je op een rij gezet.

Wat er beter gaat:

1. Toegang tot medicijnen met 2600% toegenomen sinds 2000
9,5 miljoen mensen wereldwijd hebben toegang tot medicijnen tegen hiv, in 2000 waren dat nog maar 700.000 mensen. Een toename van 2600%. Ja, je leest het goed, 2600%.

2. 75% zwangere vrouwen met hiv is op behandeling
Driekwart van alle zwangere vrouwen met hiv in de wereld is op behandeling en krijgt een kind zonder hiv.

3. Aantal doden als gevolg van aids bijna gehalveerd sinds 2005
Er zijn minder doden ten gevolge van aids. In 2005, tijdens de piek van de epidemie stierven 1,9 miljoen mensen aan de gevolgen van aids. In 2016 waren dit er 1 miljoen.

4. 70% van alle mensen met hiv heeft zich laten testen
Wereldwijd heeft 70% van alle mensen met hiv zich laten testen en weet dat hij hiv heeft.

Waar gaat het mis?

1. Te weinig medicijnen voor kinderen
Slechts 43% van alle kinderen met hiv krijgt medicijnen. Nog elke dag worden er 600 kinderen met hiv geboren.

2. Aantal nieuwe hiv-infecties daalt te langzaam
Het aantal nieuwe hiv-infecties is tussen 2010 en 2016 gedaald met maar 16% wereldwijd. Dat is onvoldoende, omdat er middelen bestaan die hiv kunnen voorkomen.

3. Bijna de helft van alle mensen met hiv krijgt geen medicijnen
Van de 36,7 miljoen mensen met hiv in de wereld heeft nog steeds bijna de helft, geen toegang tot levensreddende medicijnen.

4. Aids is doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen
Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen tot 50 jaar. In Zuid-Afrika lopen elke week meer dan 800 meisjes hiv op.

5. Mensen worden buitengesloten van preventie en zorg
In 78 landen is homoseksualiteit bij wet verboden en in 7 landen staat er de doodstraf op. Toegang tot hiv-preventie en zorg is er niet voor mannen die seks hebben met mannen

Kortom, er is nog een hoop werk aan de winkel.

Wil je helpen? Koop dan een liefdesslotje of word donateur.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie