Toename van resistente hiv in Aruba

In 2015 was er bij de helft van de nieuwe hiv-infecties in Aruba sprake van een hiv-variant die verminderd gevoelig is voor behandeling. Dit is de behandeling die geadviseerd wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit percentage van infecties met resistente hiv is veel hoger dan wat tot nu toe in andere landen wordt gerapporteerd.

Onderzoekers van het UMC Utrecht maakten dit bekend op de internationale wetenschappelijke aidsconferentie CROI, in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van hun onderzoek wordt nu in Aruba iedereen die de diagnose hiv krijgt, meteen gecontroleerd op de aanwezigheid van een resistente hiv-variant, voordat een therapie gestart wordt. Dat is in Nederland al langer gebruikelijk.

Verspreiding

Bij mensen met een resistent hiv-virus faalt meestal de therapie met de standaard hiv-remmers. Een behandeling met andere medicijnen is dan noodzakelijk. Het hiv-virus vermenigvuldigt en muteert snel. Als het virus niet goed wordt onderdrukt door de medicijnen kan het snel ongevoelig (resistent) worden voor de toegepaste behandeling. Resistente virussen kunnen bovendien opnieuw worden overgedragen op anderen. De onderzoekers toonden aan dat resistente hiv langdurig en in grote hoeveelheden aanwezig blijft, waardoor verdere verspreiding eenvoudig is. Dit fenomeen heeft in Aruba geleid tot een forse toename van resistent hiv.

Buurlanden

Volgens de Utrechtse onderzoekers komt het resistente virus mogelijk ook voor in de buurlanden van Aruba. Het is onbekend of dit resistente virus ook daar zo uitgebreid verspreid is. Meer onderzoek naar de verspreiding van het resistente hiv-virus, in o.a. Curacao en Bonaire, daarom dringend nodig. De effectieve behandeling van mensen met hiv wordt er bedreigd. 

Met wetenschappelijk onderzoek wordt veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen hiv/aids. Steun Aidsfonds en help hiermee wetenschappelijk onderzoek naar goede hiv-/aidsbestrijding te versnellen. 

 

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie