Tv-programma Gordon Gaat Trouwen stigmatiseert uit onwetendheid

Het tv-programma Gordon gaat trouwen laat kandidaten een gezondheidsverklaring tekenen, volgens Telegraaf. Daarin moeten zij verklaren dat ze geen seksueel overdraagbare aandoening hebben. Met deze voorwaarde stigmatiseert Gordon gaat trouwen uit onwetendheid mensen die leven met hiv of een andere soa.  

Soa’s voorkom je niet met een contract. Je kunt jezelf beschermen met condooms, testen en behandelen. Mensen die leven met hiv en succesvol behandeld worden, dragen het hiv-virus niet over bij seksueel contact. Het vroeg vinden van hiv en andere soa’s maakt de kans op symptomen en ernstige klachten bovendien aanzienlijk kleiner én voorkomt overdracht.

Gordon doet er dus goed aan zichzelf en zijn potentiele partners aan te moedigen om regelmatig te testen op hiv en andere soa’s.  

Niet meetbaar = Niet overdraagbaar
Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het bloed. Dat betekent dat zij het virus niet kunnen overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s. Dit wordt ook wel samengevat als N=N.

Niet meetbaar = niet overdraagbaar. Als het virus niet meetbaar is, draag je hiv niet over.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie