Tweede kamer: extra geld voor wereldwijde aidsbestrijding

Extra inzet

“Juist nu extra inzet in de komende 5 jaar doorslaggevend is voor het stoppen van de wereldwijde aidsepidemie, kan Nederland niet op de rem trappen”, reageert directeur Louise van Deth van het Aids Fonds. “In sommige delen van de wereld neemt het aantal hiv-infecties dramatisch toe. Het is bijzonder zorgwekkend dat juist meisjes en jonge vrouwen het meest kwetsbaar zijn en onevenredig hard getroffen worden door de aidsepidemie. Aids is voor hen wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. De bijdrage van Nederland is welkom omdat die gericht en goed zal worden ingezet.”

Dit najaar maakte minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel bekend dat Nederland voor de komende 3 jaren in totaal 156 miljoen bijdraagt aan het Global Fund. Dat was voor het Aids Fonds teleurstellend. We riepen de minister op om €200 miljoen te doneren, om die noodzakelijke extra inzet in de strijd tegen aids te kunnen financieren.

Effectief investeren in gezondheid van meisjes

De Tweede Kamer vindt dat het Global Fund voor de bestrijding van aids een bijzonder effectieve organisatie is. Op aandringen van Stientje van Veldhoen (D66) en Roelof van Laar (Partij van de Arbeid) roept de kamer de minister op om de komende jaren met het fonds nog meer te investeren in de gezondheid van jonge meisjes en vrouwen overal in de wereld.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie