Tweede Kamer verwerpt inzet PrEP

21 december 2017

PrEP, de pil om hiv te voorkomen, wordt voorlopig niet in Nederland ingezet. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde vandaag niet in met het voorstel van GroenLinks en D66 voor een overbruggingsregeling, die PrEP beschikbaar stelt aan mensen met verhoogd risico op hiv.

Voorstel 
Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2018, deden Kamerleden Corinne Ellemeet van GroenLinks en Pia Dijkstra van D66 het voorstel voor een tijdelijke financiering van PrEP. De regering laat de inzet van PrEP nog onderzoeken en wacht op een advies van de Gezondheidsraad. Dat wordt niet eerder verwacht dan 2018 en betekent dat het nog wel tot 2019 kan duren voordat PrEP in Nederland vergoed wordt.

GroenLinks en D66 pleiten er al langer voor, samen met Aidsfonds, om PrEP intussen beschikbaar te maken, omdat internationaal is aangetoond dat PrEP zeer effectief is om hiv te voorkomen. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en 50PLUS stemden nu tegen het voorstel. Naast de indieners (GroenLinks en D66) stemden ook SP, PvdA, PvdD, Denk en FvD voor het voorstel. Daarmee was er met 66 stemmen voor en 84 tegen geen meerderheid.

“Zo laten we een kans liggen om een einde te maken aan hiv in Nederland. Het is vooral een enorme tegenslag voor al die mensen die hoogst dringend zitten te wachten op PrEP, mensen die zich willen beschermen tegen een hiv-infectie. Het is bovenal onverantwoord. De pil voorkomt hiv-infecties, bespaart kosten van levenslange hiv-zorg en leidt bovendien tot een betere seksuele gezondheid. Uit onderzoek van GGD Amsterdam blijkt immers dat het gebruik van PrEP niet betekent dat het aantal soa’s toeneemt. Er is dus geen enkele reden om deze preventiepil niet onmiddellijk beschikbaar te stellen voor mensen met een verhoogd risico op hiv”, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds.

Oproep
Intussen wordt PrEP al vergoed in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Aidsfonds, samen met COC, hebben het afgelopen jaar intensief campagne gevoerd voor eenzelfde regeling in Nederland. Deze week nog hebben ze mensen opgeroepen om Tweede Kamerleden aan te moedigen in te stemmen met het nieuwste voorstel. Hoewel er veel gehoor is gegeven aan die oproep, was er toch geen meerderheid voor het voorstel.

Bekijk hier meer info en nieuws over PrEP.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie