Vandaag: dag van de Russische taal

Is het je gelukt de Russische zin hierboven te ontcijferen? Er staat 'Elke dag raken 2000 mensen in Rusland geïnfecteerd met hiv.' We zouden het graag anders zien.

6 juni 2018

De kennis en medicijnen om de verspreiding van hiv en aids te stoppen bestaan, maar in Rusland neemt het aantal nieuwe hiv-infecties hard toe. Dat baart ons grote zorgen. Vandaag is het de Dag van de Russische taal. Hoewel dit een dag is om het bestaan van deze taal te vieren, grijpen wij deze gelegenheid om aandacht voor de aidsepidemie in Rusland te vragen. 

Wat is het probleem?

Tijdens het presidentschap van Vladimir Poetin is de aidsepidemie in Rusland gegroeid. Het land behoort tot de landen met de snelst groeiende hiv- en aidsepidemie ter wereld. Het aantal mensen waarbij hiv wordt vastgesteld stijgt enorm, sinds 2011 namelijk jaarlijks met 10 procent! De meerderheid van de mensen met hiv krijgt bovendien niét de levensreddende medicijnen en zorg die zij nodig hebben. Het gevolg: 80 aidsdoden per dag. 

Wat doet Aidsfonds?

We steunen projecten gericht op kwetsbare groepen. In de regio ontwikkelen we samen met maatschappelijke partners een innovatief online project waarmee we 150.000 sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen bereiken en hen toegang geven tot preventie, testen en zorg. Ook steunen we een project waarbij hulpverleners elke avond met een busje de buitenwijken van Moskou in gaan. Ze hebben allerhande medicijnen en hiv-remmers mee, condooms en schone naalden. Wie langs komt wordt geholpen.  

Petitie

Om aandacht te vragen voor de aidsepidemie in Rusland vragen we het Nederlandse publiek om een petitie te tekenen die Vladimir Poetin oproept om eindelijk in actie te komen en te zorgen voor mensen met hiv en aids in zijn land. Want 80 doden per dag is onacceptabel én onnodig.

Het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen tekenen. Hiermee geven we samen een signaal af aan de Russische regering en Poetin. Daarnaast strijden binnen Rusland mensen en organisaties om aandacht te krijgen voor deze problematiek. Deze mensen voeren een lastige en soms ook gevaarlijke strijd. Voor hen is morele en politieke steun uit ander landen van groot belang. Zij zien zich gesteund in hun strijd door deze actie. 

Dus aan iedereen in Nederland: teken de petitie en roep Poetin op de strijd tegen aids te steunen, want elke seconde telt.

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie