Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
7 december 2017

Vier landen waar hiv sterk toeneemt

Het succes van de aidsbestrijding beperkt zich tot enkele landen. Armoede, discriminatie en stigma houden de epidemie in stand. Door ongelijkheid in de wereld heeft de één wel toegang tot medicijnen en de ander niet. We pikken 4 landen uit de lijst van landen waar hiv als gevolg hiervan weer toeneemt. 

1: Rusland
Hiv-epidemie in Rusland

In Rusland is het aantal mensen met hiv gestegen naar meer dan 1 miljoen. In 2016 kwamen er 110 duizend nieuwe hiv-infecties bij, dat is meer dan ooit tevoren.

Jongeren tussen de 25 en 35 jaar worden het hardst getroffen. Geweld en strenge wetten rond drugsgebruik en tegen homoseksuele relaties leiden ertoe dat veel mensen zich niet laten testen en niet de medicijnen krijgen die ze nodig hebben.

2: Oekraïne
Hiv-epidemie in Oekraïne

In Oekraïne hebben 220.000 mensen hiv. Het aantal nieuwe hiv-infecties daalt niet, maar neemt toe.

Oekraïne is het land met de snelst groeiende aidsepidemie van Europa. Het delen van vieze naalden en seks door druggebruikers met hun partners was de belangrijkste oorzaak. Maar inmiddels is er sprake van een algemene hiv-epidemie die iedereen bedreigt.

3: Indonesië
Hiv-epidemie in Indonesië

Sinds 2010 is het aantal mensen dat sterft aan aids in Indonesië toegenomen met 68%. Slechts 13% van alle mensen met hiv krijgt er behandeling.

Het stigma en taboe rond hiv is er zo hoog, dat mensen hun hiv-status vaak niet (willen) weten. Slechts 35% van de mensen met hiv weet dat ze het virus draagt. Seksuele gezondheidszorg is er verboden voor mensen die niet getrouwd zijn, of jonger zijn dan 21 jaar. De overheid onderdrukt minderheden steeds meer. Het geweld tegen homo’s neemt daardoor overal in de samenleving sterk toe.

4. Nigeria
Hiv-epidemie in Nigeria

Nigeria is het land met de meeste doden als gevolg van aids: 160.000 mensen stierven in één jaar tijd. En het land heeft het op één na grootste aantal nieuwe hiv-infecties van de wereld: vorig jaar kwamen er 220.000 mensen met hiv bij.

Ongeveer 60% van alle nieuwe hiv-infecties in West en Centraal Afrika doet zich in Nigeria voor. Strafbaarheid van homoseksualiteit (er staat een gevangenisstraf van 14 jaar op) en het dwingen van jonge meisjes tot het hebben van seks zijn belangrijke oorzaken hiervoor. Kennis over hiv-preventie en veilig vrijen is er nauwelijks.

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes

Alleen samen kunnen we deze ongelijkheid aanpakken en aids voorgoed stoppen. Koop vandaag nog een liefdesslotje of word donateur.

20 februari 2018

Loterijen doneren miljoenen aan de aidsbestrijding

Aidsfonds mocht donderdag tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij een bedrag van ruim 3 miljoen euro in ontvangst nemen. Maandagavond kwam daar nog een bedrag van € 897.210,- euro van de VriendenLoterij bij. Lees meer

15 februari 2018

1 miljoen voor nieuwe projecten in Oost-Europa

De Nationale Postcode Loterij heeft besloten nieuwe Aidsfonds-projecten in Oost-Europa en Centraal Azië, waar de hiv-epidemie fors groeit, te steunen. Vanmorgen, tijdens de uitzending van het tv-programma Koffietijd werd de cheque van meer dan 1 miljoen overhandigd aan Louise van Deth, directeur van Aidsfonds. Lees meer