Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
7 december 2017

Vier landen waar hiv sterk toeneemt

Het succes van de aidsbestrijding beperkt zich tot enkele landen. Armoede, discriminatie en stigma houden de epidemie in stand. Door ongelijkheid in de wereld heeft de één wel toegang tot medicijnen en de ander niet. We pikken 4 landen uit de lijst van landen waar hiv als gevolg hiervan weer toeneemt. 

1: Rusland
Hiv-epidemie in Rusland

In Rusland is het aantal mensen met hiv gestegen naar meer dan 1 miljoen. In 2016 kwamen er 110 duizend nieuwe hiv-infecties bij, dat is meer dan ooit tevoren.

Jongeren tussen de 25 en 35 jaar worden het hardst getroffen. Geweld en strenge wetten rond drugsgebruik en tegen homoseksuele relaties leiden ertoe dat veel mensen zich niet laten testen en niet de medicijnen krijgen die ze nodig hebben.

2: Oekraïne
Hiv-epidemie in Oekraïne

In Oekraïne hebben 220.000 mensen hiv. Het aantal nieuwe hiv-infecties daalt niet, maar neemt toe.

Oekraïne is het land met de snelst groeiende aidsepidemie van Europa. Het delen van vieze naalden en seks door druggebruikers met hun partners was de belangrijkste oorzaak. Maar inmiddels is er sprake van een algemene hiv-epidemie die iedereen bedreigt.

3: Indonesië
Hiv-epidemie in Indonesië

Sinds 2010 is het aantal mensen dat sterft aan aids in Indonesië toegenomen met 68%. Slechts 13% van alle mensen met hiv krijgt er behandeling.

Het stigma en taboe rond hiv is er zo hoog, dat mensen hun hiv-status vaak niet (willen) weten. Slechts 35% van de mensen met hiv weet dat ze het virus draagt. Seksuele gezondheidszorg is er verboden voor mensen die niet getrouwd zijn, of jonger zijn dan 21 jaar. De overheid onderdrukt minderheden steeds meer. Het geweld tegen homo’s neemt daardoor overal in de samenleving sterk toe.

4. Nigeria
Hiv-epidemie in Nigeria

Nigeria is het land met de meeste doden als gevolg van aids: 160.000 mensen stierven in één jaar tijd. En het land heeft het op één na grootste aantal nieuwe hiv-infecties van de wereld: vorig jaar kwamen er 220.000 mensen met hiv bij.

Ongeveer 60% van alle nieuwe hiv-infecties in West en Centraal Afrika doet zich in Nigeria voor. Strafbaarheid van homoseksualiteit (er staat een gevangenisstraf van 14 jaar op) en het dwingen van jonge meisjes tot het hebben van seks zijn belangrijke oorzaken hiervoor. Kennis over hiv-preventie en veilig vrijen is er nauwelijks.

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes

Alleen samen kunnen we deze ongelijkheid aanpakken en aids voorgoed stoppen. Koop vandaag nog een liefdesslotje of word donateur.

12 december 2017

D66 en GroenLinks: vergoed hiv-preventiepil PrEP

Niet langer wachten met het inzetten van de preventiepil PrEP om hiv te voorkomen, vinden Kamerleden Pia Dijkstra van D66 en Corinne Ellemeet van GroenLinks. Beide partijen pleiten er al langer voor om PrEP beschikbaar te maken. Lees meer

3 december 2017

Stand van de aidsepidemie: 9 dingen die je moet weten

Na 30 jaar inspanning staan we op een cruciaal keerpunt in de wereldwijde strijd tegen aids: of we gaan verder vooruit, naar een wereld zonder aids, of we laten de epidemie opnieuw winnen. Achteruitgang is geen optie. We hebben negen goede en slechte ontwikkelingen voor je op een rij gezet. Lees meer