Wacht geen dag langer met invoeren PrEP

De Gezondheidsraad adviseert vandaag aan de overheid om PrEP, de pil die hiv voorkomt, in Nederland te verstrekken en daarbij goede medische begeleiding te organiseren. Daarom roept Aidsfonds de minister op om dit advies onmiddellijk uit te voeren en zo de hiv-epidemie in Nederland eindelijk te stoppen.

7 april 2016

“Het advies van de Gezondheidsraad komt geen dag te vroeg. Het aantal hiv-infecties blijft in Nederland onnodig hoog en PrEP kan dat aantal substantieel verlagen. Het is urgent omdat mensen nu onnodig een hiv-infectie oplopen of omdat ze op eigen houtje PrEP gaan slikken, zonder essentiële medische begeleiding. Dat is onverantwoord. Het is hoogst dringend dat de Nederlandse overheid nu eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt. Niets staat meer in de weg om PrEP en de zorg die daarbij hoort beschikbaar te maken voor alle mensen die risico lopen op hiv”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds.

Hiv voorkomen blijft belangrijk

Het afgelopen jaar kregen ruim 800 mensen een hiv-diagnose. Dat zijn er meer dan 2 per dag. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Er zijn tegenwoordig goedwerkende medicijnen die het virus zó fors afremmen dat je gezond blijft en het ook niet meer kan overdragen. Je moet die hiv-remmers wel levenslang slikken. Genezen van hiv is 30 jaar na de uitbraak van de hiv-epidemie nog niet mogelijk. Voorkomen is daarom nog steeds de beste keuze.

PrEP verlaagt aantal hiv-infecties

PrEP is een veilig en zeer effectief preventiemiddel dat je volledig beschermt tegen hiv. Je slikt de pil elke dag, of je slikt het rondom momenten dat je seks hebt. Simpel maar doeltreffend. In het buitenland worden spectaculaire resultaten bereikt met PrEP. Het aantal nieuwe hiv-infecties daalt drastisch in bijvoorbeeld San Francisco en Londen. Uit onderzoek blijkt dat PrEP per jaar in Nederland 250 hiv-infecties kan voorkomen.

Nederland loopt achter

PrEP is in de Verenigde Staten al jaren beschikbaar. Sinds 2016 is PrEP goedgekeurd voor gebruik in Europa. Frankrijk, Noorwegen, Schotland, België, Portugal en andere landen regelden al de verstrekking en vergoeding van PrEP. Maar Nederland nog niet. Daardoor is PrEP niet voor iedereen betaalbaar en niet iedereen krijgt de medische zorg die noodzakelijk is bij PrEP.

Lang genoeg gewacht

Aidsfonds–Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren dringen er al twee jaar op aan om PrEP snel in te zetten in Nederland. Vandaag publiceren zij ook een open brief aan minister Bruins met de dringende oproep: “Elke dag langer wachten is onverantwoord; het betekent nieuwe hiv-infecties die voorkomen hadden kunnen worden. Zorg ervoor dat allen die risico lopen op hiv zo snel mogelijk betaalbaar toegang krijgen tot PrEP. Stop de hiv-epidemie nu!”

De voordelen van PrEP?

  • biedt de mogelijkheid om duizenden hiv-infecties te voorkomen
  • voorkomt een leven lang hiv-remmers slikken
  • kan de samenleving vele zorgkosten besparen

bekijk ons PrEP dossier→

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie