Wereldwijde aidsbestrijding in gevaar: vooruitgang stagneerde in 2021

De wereldwijde bestrijding van aids loopt vast. De hiv-epidemie, die al 40 jaar duurt, ontwikkelt zich zorgwekkend en brengt miljoenen levens in gevaar. Volgens de nieuwste cijfers van UNAIDS is er nauwelijks een afname te zien van het aantal nieuwe hiv-infecties (1,5 miljoen) en het aantal doden ten gevolge van aids (650.000).

27 juli 2022

Sterven aan de gevolgen van aids is onnodig. Want er bestaan levensreddende medicijnen, die er ook voor zorgen dat het virus niet meer kan worden overgedragen. Toch nam in maarliefst 38 landen wereldwijd nam het aantal nieuwe infecties toe. Wereldwijd leven er nu 38,4 miljoen mensen met hiv.

Alarmerende cijfers

In 2021 kwamen er 1,5 miljoen mensen bij met een hiv-infectie. In de regio Oost-Europa en Centraal-Azië, met Rusland op kop, groeit de hiv-epidemie al jaren op een rij, dit jaar opnieuw met 15%. Voor het eerst neemt het aantal hiv-infecties in Azië weer toe. In Oost- en Zuidelijk-Afrika, waar nog steeds de meeste mensen met hiv leven, is de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids. Helaas is deze vooruitgang nu vertraagd. Alleen in landen van West en Centraal Afrika nemen nieuwe hiv-infecties af.

10 miljoen mensen krijgen geen medicijnen

Van alle mensen met hiv in de wereld (38,4 miljoen mensen), krijgt zo’n 75% een behandeling. 10 miljoen mensen worden niet bereikt met levensreddende medicijnen. “Het is de diepe ongelijkheid in de wereld die de hiv-epidemie in stand houdt," zegt Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds. "Na 40 jaren van inspanningen en wetenschappelijke vooruitgang in de aidsbestrijding zetten we in sommige landen grote stappen achteruit”

Kwetsbare groepen

Het aantal hiv-infecties bij risicogroepen is toegenomen van 62% naar 70% in 2021. Deze toename is vooral zichtbaar onder jongeren in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar. Meisjes en jonge vrouwen in sub-Sahara Afrika worden onevenredig hard getroffen, ze lopen drie keer meer kans op hiv dan jongens van dezelfde leeftijd. Gebrek aan onderwijs en voorlichting en geen zeggenschap over het gebruik van een condoom zijn belangrijke oorzaken. Het fysieke geweld tegen vrouwen is tijdens de coronapandemie ook toegenomen.

Homomannen, trans personen, sekswerkers en druggebruikers en hun seksuele partners, worden in steeds meer landen gestigmatiseerd en gediscrimineerd. Hierdoor hebben ze slecht toegang tot preventiemiddelen en medicijnen. In El Salvador bijvoorbeeld is het aantal hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen in 1 jaar tijd verdubbeld. 

Nog steeds zijn er kinderen die hiv krijgen, meestal van hun moeder tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Afgelopen jaar opnieuw 160.000. Deze infecties konden met een betere prenatale zorg volledig voorkomen worden. Slechts de helft van al deze kinderen krijgt een hiv-behandeling. Kinderen maken 4 procent uit van de mensen die leven met hiv wereldwijd, maar 15 procent van de aids-gerelateerde sterfgevallen.

Minder budget

De financiering van de wereldwijde aidsbestrijding neemt al jaren af, terwijl er meer geld nodig is om een einde aan de epidemie te kunnen maken. De landen waar de meeste mensen met hiv leven hebben, besteden hun budget voor hiv-bestrijding sinds 2020 aan de bestrijding van corona, de economische crisis en nu aan de dreigende voedselcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De westerse donorlanden, uitgezonderd de VS, hebben hun bijdrage in de laatste 10 jaar verminderd met 57%. Daardoor is er nu een tekort ontstaan van $8 miljard op het budget dat nodig is om een einde te maken aan aids in 2030. Het Global Fund, het wereldfonds ter bestrijding van hiv, tbc en malaria, roept westerse donorlanden op om hun bijdrage te verhogen met 30%.

Help mee

In het afgelopen jaar overleden er 650.000 mensen aan de gevolgen van aids. Onnodig, want er bestaan levensreddende medicijnen. Doneer en help aids de wereld uit.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie