Zoektocht naar einde van aids dankzij donateurs

Elk jaar komen er wereldwijd ruim een miljoen nieuwe hiv-infecties bij. Om dit te stoppen is wetenschappelijk onderzoek van levensbelang. Daarom investeren wij in onderzoek. Daarbij gaan we risico’s niet uit de weg. Sterker nog, we bieden juist ruimte voor innovatieve ideeën, want alleen met lef kunnen we aids de wereld uitkrijgen.

22 juli 2018

In onze zogenaamde high risk, high gain subsidieronde kunnen wetenschappers voorstellen indienen voor experimentele (genezing)onderzoeken. Aidsfonds financiert met (toekomstige) giften van donateurs vijf van deze unieke onderzoeken. In totaal is € 375.000,- toegekend.

1. Een beter begrip van de rol van de hersenen bij hiv dankzij ‘minibreintjes’


We weten niet genoeg over de invloed van een hiv-infectie op de hersenen. Het is bekend dat hiv zich ook in de hersenen nestelt. Maar hoe, waar precies en wat het gevolg is, is nog onduidelijk. Daar moeten we meer over weten om het virus aan te kunnen pakken en te kunnen genezen. Maar hoe onderzoek je dat? Je kunt niet in de hersenen van levende mensen gaan prikken.  Meestal bootsen wetenschappers de situatie na in een laboratorium, en onderzoeken daar het effect van hiv op één cel. In dit project, onder leiding van dr. Lot de Witte (UMC Utrecht),  wordt een nieuw, innovatief kweeksysteem gebruikt . Vanuit stamcellen kweken de onderzoekers  ‘minibreintjes’, clusters van cellen die veel gelijkenissen vertonen met echte hersenen.  Met deze minibreintjes onderzoeken ze waar hiv in de hersenen zich bevindt en hoe de hersenen op hiv reageren. Als deze methode inderdaad representatief blijkt te zijn voor de echte situatie, levert dat een schat aan informatie op en kan het genezing van hiv versnellen.  

  • Aidsfonds bijdrage: 75.000 euro
  • Looptijd: 15 maanden

Naast onze donateurs is dit project ook mede mogelijk gemaakt door: 

 

2. Ontwikkelen van een betrouwbare thuistest voor hepatitis C

Mensen met hiv hebben relatief vaak een hepatitis C-infectie én ze hebben daar ook meer last van. Het veroorzaakt een snelle verslechtering van deze leverziekte.  Er is een  goed geneesmiddel, maar dan moet je de mensen met een hepatitis C-infectie wel eerst vinden. Daarom willen onderzoekers van Amsterdam UMC, onder leiding van Janke Schinkel,  een eenvoudige, laagdrempelige test ontwikkelen. Zo’n test is niet alleen belangrijk voor mensen met hiv in Nederland, maar kan wereldwijd van grote waarde zijn om snel en goedkoop op hepatitis C te testen.

  • Aidsfonds bijdrage: 75.000 euro
  • Looptijd: 12 maanden

3. Superantistoffen creëren voor de strijd tegen hiv

Ons lijf reageert op indringers met antistoffen.  Deze antistoffen zijn dus ook een zeer belangrijk onderdeel van de immuunreactie tegen hiv. Er zijn antistoffen die het virus kunnen inpakken en zo het virus onschadelijk maken, en antistoffen die de al geïnfecteerde cellen doden.  Een onderzoeksteam onder leiding van Marit van Gils (Amsterdam UMC) gaat proberen een antistof te maken die beide kan. In dit project zal een antistof dat hiv onschadelijk maakt worden aangepast om ook hiv-geïnfecteerde cellen te kunnen doden. Deze nieuwe superantistoffen zouden niet alleen een alternatief zijn voor de huidige hiv-medicatie en voor PrEP, maar mogelijk zelfs bijdragen aan hiv-genezing.

  • Aidsfonds bijdrage: 75.000 euro
  • Looptijd: 15 maanden

4. Hiv uit geïnfecteerde cellen knippen

Het zogenaamde CRISPR-Cas is recent ontwikkeld om specifieke stukjes uit DNA te knippen. Uiteraard zou het mooi zijn om deze krachtige technologie tegen hiv in te zetten. Een onderzoeksteam onder leiding van Elena Herrera-Carrillo (Amsterdam UMC) wil met behulp van deze technologie hiv uit de geïnfecteerde cellen knippen. Het team heeft al successen geboekt door  in het laboratorium met gentherapie de hiv-infectie te stoppen en het virus volledig onschadelijk te maken. Zij willen de techniek zodanig verbeteren dat het ook gebruikt kan worden voor toekomstige genezing in mensen.

  • Aidsfonds bijdrage: 75.000 euro
  • Looptijd: 13 maanden

5. Analyse van het falen van ons afweersysteem

Hoe komt het dat hiv niet goed genoeg wordt opgemerkt door ons afweersysteem? Dat is een belangrijke vraag die beantwoord moet worden voor genezing. Voor genezing moet het immuunsysteem immers hiv onder controle houden en opruimen. In theorie kunnen onze zogeheten CD8+ T cellen dat, maar bij hiv falen ze vaak.  Wetenschappers onder leiding van Neeltje Kootstra (Amsterdam UMC)  gaan deze cellen daarom bestuderen en achterhalen waarom ze hiv niet opruimen. De studie zal onze kennis over het afweersysteem vergroten en kan leiden tot nieuwe inzichten over hoe we de afweerreactie tegen hiv kunnen versterken.

  • Aidsfonds bijdrage: 75.000 euro
  • Looptijd: 15 maanden

Maak genezing van hiv mogelijk

Er is veel bereikt op wetenschappelijk gebied. Maar er is nog geen geneesmiddel. Wetenschappers zijn overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen. We hebben jouw steun nodig voor nieuw onderzoek!

Maak genezing mogelijk

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie