Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Dit doen wij  >  

Ambassadeurs voor Aidsfonds

Aidsfonds heeft drie enthousiaste ambassadeurs: Angela Groothuizen, Nicolette Kluijver en Freek Bartels. Zij zetten hun bekendheid in om hiv en aids hoog op de Nederlandse agenda te houden. We zijn erg blij met hun steun!

We stellen onze ambassadeurs graag aan je voor:

Freek Bartels

Acteur en zanger. Sinds 2015 ambassadeur. Hij wil jongeren bewust maken van de urgentie van het aids/hiv-probleem: “De vrijheid en gezondheidszorg die we hier hebben, is in veel landen totaal onbekend.”

Freek Bartels

Freek Bartels in Nairobi (Foto: Freek Bartels)

“Dankzij een reis naar een Aidsfonds-project in Kenia kon ik met eigen ogen zien hoeveel zin ons werk heeft. Door deze reis is de hiv-epidemie voor mij tastbaar geworden. Als je in de ogen van sommige mensen kijkt, denk je: die hebben onze steun nodig, punt.”

Hiv-test

“Samen met onze donateurs maken we écht het verschil. Het is prachtig om te zien dat wij, mensen uit een heel klein landje aan de andere kant van de wereld, in Kenia iets kunnen doen waardoor kwetsbare mensen sterker worden. Dat ze nu een hiv-test kunnen doen bijvoorbeeld of levensreddende medicatie krijgen, waar dat voorheen onmogelijk was.”

Strafbaar

“Ik ontdekte dat er veel overeenkomsten zijn tussen de mannen daar in Kenia en mij. Tot ze vertelden dat ze niet naar een arts durven voor een hiv-test, omdat homoseksualiteit daar strafbaar is. Toen realiseerde ik me: waar je wieg staat, bepaalt voor het grootste deel je leven. Het is goed is om te beseffen dat niet iedereen de vrijheid en gezondheidszorg kent die wij hier hebben. Dat veel mensen heel ziek zijn door een hiv-infectie is helaas een gegeven. Het heeft dan ook geen zin om in dikke tranen uit te barsten. De vraag is hoe we het kunnen oplossen? Maar ik geef toe: ik heb in Kenia wel een paar nachten slecht geslapen.”

Angela Groothuizen

Zangeres/presentatrice. Sinds 2009 ambassadeur. In de jaren tachtig verloor ze verschillende vrienden en kennissen aan aids. Sindsdien maakt Angela zich sterk voor een wereld zonder aids. ‘Het is in Nederland allang mogelijk om met de juiste behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Dat moet in de rest van de wereld toch ook op korte termijn kunnen?'

Angela Groothuizen

Angela Groothuizen in Ethiopië

“Ik ben een aantal keer voor Aidsfonds naar Afrika gereisd. Veel gezinnen zijn daar door hiv en aids getroffen. Zo wonen er Ethiopië meer dan een half miljoen aidsweeskinderen! Ik herinner me het verhaal van één van die kinderen nog zo goed. De kleine Tegene moest op straat wonen nadat zijn ouders waren overleden aan hiv. Dankzij een Aidsfondsproject gaat hij nu naar school. Ik weet nog dat hij tegen me zei: ‘Ik ben op straat begonnen, maar ik ga nooit meer terug.’ Zonder hulp had zijn leven er totaal anders uitgezien.”

Gepest vanwege hiv

“Stigma en discriminatie zijn in veel landen een enorm probleem. We waren in Ethiopië op bezoek bij een gemeenschap van 30 oma's die hun 48 kleinkinderen opvoeden, omdat de ouders waren overleden aan aids. Bijna de helft van de kinderen had hiv. Eén van de oma's moest huilen toen ik haar vroeg hoe het ging. Wat bleek? Haar kleinkind werd gepest op school, vanwege haar hiv-status. Kun je nagaan: dan ben je je beide ouders kwijt, je hebt hiv en je wordt ook nog gepest. Zo verdrietig.”

Einde van aids

“Het eind van hiv en aids is in zicht, want we weten inmiddels hoe we de verspreiding van het virus kunnen voorkomen. In Nederland kunnen vrouwen met hiv met de juiste begeleiding gewoon kinderen krijgen, zonder dat ze het virus overdragen. Het is hier allang mogelijk om met goede behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Dat moet in de rest van de wereld toch ook op korte termijn kunnen?”

Nicolette Kluijver

Presentatrice. Sinds 2010 ambassadeur. Ze voelt zich verbonden met het activerende karakter van Aidsfonds en zet zich graag in om jongeren te enthousiasmeren. "Het raakt mij enorm dat zo veel jonge mensen in Afrika hiv hebben. En vaak niets weten over het virus. We moeten daar snel iets aan doen!"

Nicolette Kluijver

Nicolette Kluijver in Nairobi

“Ik weet het zeker: op een dag bestaat er een wereld zonder aids. Wat we nodig hebben is geld en hoop. Toen ik voor Aidsfonds een sloppenwijk in Kenia bezocht, werd ik diep geraakt door alle onwetendheid rondom hiv en aids. En door alle armoede en de discriminatie. Ik zag ook zoveel angst bij mensen. Angst om je naaste te verliezen, maar ook om zelf slachtoffer te worden van hiv.”

Seksuele voorlichting

“Mijn wens zou zijn dat iedereen toegang heeft tot gelijke zorgverlening. Ongeacht seksuele voorkeur of salaris. Er is zoveel ongelijkheid in de wereld. Als je kijkt naar Nederland: we hebben een fantastisch zorgsysteem hier. Misschien wel één van de beste in de wereld. Ook toen ik seksuele voorlichting gaf in Afrika, zag ik hoe groot de verschillen zijn tussen Nederland en Afrika. De kids in Kenia schreven alles wat ik zei woord voor woord in hun schriftje. Biologie is daar geen vak om grapjes over te maken, zoals bij ons op de basisschool. Biologieles is daar een kwestie van leven of dood. Ik heb veel confronterende dingen gezien in Kenia, maar ik herinner me vooral de krachtige vrouwen die ik daar ontmoette. Ze gaven me zoveel inspiratie. Ondanks alle ellende en ziekte zijn zij vastbesloten om het tij te keren. En dat lukt, dankzij de steun van Aidsfonds.”

Benieuwd naar hoe andere helden in 2016 ons werk mogelijk maakten? Lees dan ons jaarmagazine.