Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie

Elke keer
als ik naar
haar keek,
moest
ik huilen.

Home  >  Dit doen wij  >  

Emma en Jane

Alle liefdes zijn bijzonder en het waard om te beschermen. Ook de liefde van Emma voor haar dochtertje Jane in Oeganda. Beiden hebben hiv en zijn verstoten door hun familie.

Alles anders

Zeven jaar geleden zag Emma’s leven er totaal anders uit. Ze ontmoette haar man, die lief voor haar was. En ondanks dat er weinig geld was, zorgde hij dat ze te eten hadden. Een paar jaar later begon Emma zich niet goed te voelen. Ze had koorts en last van diarree. ‘Ik wilde samen met mijn man een hiv-test laten doen, maar hij weigerde.’ Uiteindelijk besloot Emma alleen te gaan. De uitslag van de test wees uit dat ze hiv had. 'Ik kon het niet geloven, mijn tranen bleven komen. Ik zou dood gaan. En niet meer voor mijn baby kunnen zorgen. Ik durfde het niet aan mijn man te vertellen. Er was toch niks wat hij kon doen.'

Vertrokken

Uiteindelijk ontdekte Emma’s man toch dat zijn vrouw hiv had. ‘De confrontatie met hem was vreselijk. Hij begon me te slaan en wilde me het huis uit zetten. Gelukkig grepen de buren in. Maar toen ging hij rondschreeuwen dat ik hiv heb. Ik voelde me vernederd en vreselijk te schande gezet. Niet veel later is mijn man vertrokken en nooit meer terug gekomen.”

Zieker en zieker

Ondertussen werd ook de kleine Jane zieker en zieker. ‘Mijn baby kreeg overal wonden en had continue koorts en diarree. Ze werd zo mager dat je de botten op haar vingertjes kon zien. Elke keer als ik naar haar keek, moest ik huilen. Ik was zo bang dat ze dood zou gaan. Ik heb geprobeerd contact met mijn man te zoeken, maar zelfs toen hij hoorde dat zijn dochtertje doodziek was, kwam hij niet.”


Alleen met hiv-remmers blijven Emma en Jane gezond en hebben ze een toekomst samen. Help Aidsfonds de liefde te beschermen van Emma, Jane en miljoenen anderen. Want pas de helft van alle mensen met hiv krijgt levensreddende medicijnen.

Bestel je liefdesslot

Ze wijzen me na

Ook Emma’s familie heeft haar verstoten, sinds ze weten dat ze hiv heeft. Vanwege haar hiv-status lukt het Emma ook niet om een baan te vinden. Ze kan nauwelijks rondkomen. ‘Niemand wil me aannemen. In het dorp word ik met de nek aangekeken. Zelfs mijn vriendinnen van vroeger wijzen me na.’ Emma krijgt tranen in haar ogen als ze hierover praat. ‘Kun je je voorstellen hoe het is om veracht te worden door iedereen? Om behandeld te worden als een waardeloos persoon die niets meer toe heeft te voegen aan de maatschappij?

Help mee

Alleen met hiv-remmers blijven Emma en Jane gezond en hebben ze een toekomst samen. Help Aidsfonds de liefde te beschermen van Emma, Jane en miljoenen anderen. Want pas de helft van alle mensen met hiv krijgt levensreddende medicijnen. Met jouw hulp zorgen we dat mensen overal ter wereld zich veilig kunnen laten testen en toegang hebben tot medicijnen.

Bescherm jouw liefde én die van miljoenen anderen. Met het Aidsfonds liefdesslot. Bestel ‘m nu voor 5 euro. Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.