Project: Hiv-behandeling voor baby's en kinderen

Stel je eens voor dat jouw kind zijn of haar tweede levensjaar niet zou halen. Dat wil geen enkele vader of moeder meemaken. In Oeganda haalt de helft van de baby’s met hiv die geen behandeling krijgen hun tweede verjaardag niet. Mede dankzij jou krijgen drie op de vijf kinderen met hiv in Oeganda inmiddels de behandeling die ze nodig hebben om in leven te blijven.

Een groot deel van de kinderen met hiv in Oeganda wordt geboren in een dorp op het platteland en daar grootgebracht en verzorgd. Omdat ze misschien niet direct gezondheidsproblemen hebben, zijn ze niet in beeld bij een gezondheidscentrum en weet niemand dat ze hiv hebben. Totdat het te laat is.

Wat we doen: families opsporen en begeleiden

Samen met gezinnen, gemeenschappen en gezondheidscentra gaan we op zoek naar deze vergeten kinderen.

  • Geen baby’s meer die geboren worden met hiv door voorlichting te geven aan zwangere vrouwen met hiv. Zij weten vaak niet dat er manieren zijn om overdracht van hiv op een kindje in de buik te voorkomen.
  • Het taboe doorbreken door voorlichting aan de gemeenschap om schaamte en angst voor het doen van een hiv-test weg te nemen. Ook informeren we de bevolking over wat kinderen met hiv nodig hebben, zodat iedereen zijn steentje bij kan dragen.
  • Hulp voor gezinnen die getroffen worden door hiv dankzij leen- en spaargroepen voor vrouwen. Uit de gezamenlijk ingebrachte ‘pot’ kan geld geleend worden voor schoolgeld, medische hulp of het opzetten van een bedrijfje. Zo helpen gezinnen elkaar.

Geef kinderen in Oeganda een toekomst

Jij kunt het verschil maken in het bereiken van een hiv-vrije generatie in Oeganda. Voor €10 per maand kunnen we in Oeganda acht door hiv getroffen gezinnen opsporen en gedurende twee jaar begeleiden, zodat zij ook een levensreddende behandeling krijgen.


Looptijd & budget 

Project: Op naar een aidsvrije generatie in Oeganda (Towards an AIDS free Uganda)
Startdatum: 1 januari 2015 
Einddatum: 30 juni 2017
Aidsfonds bijdrage: € 500.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs.Meer weten over dit project? Onze collega Doortje is expert op het gebied van kinderen en hiv/aids en coördineert dit project. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust via dthart@aidsfonds.nl

 

STOP AIDS NOW! Dit is een voormalig STOP AIDS NOW! project.