Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Dit doen wij  >  

Hulp voor de hardst getroffenen

Stel, je woont in een land waar homoseksualiteit bij wet verboden is. De politie betrapt je hand in hand met je geliefde en blijft je sindsdien bedreigen. Er is geen andere weg. Je moet je eigen land ontvluchten. Je familie achter je laten. Voor het verkrijgen van een visum moet je een verplichte hiv-test doen. En dan blijkt dat je hiv hebt. De arts wil je geen medicijnen voorschrijven want ‘homo’s verdienen dat niet’.

Elk jaar krijgen 2 miljoen mensen te horen dat ze hiv hebben. De helft daarvan zijn mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, drugsgebruikers en transgenders. Bovendien krijgen zij vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Door stigma, discriminatie en wetgeving vallen zij buiten de boot. Onacceptabel, vinden wij. En ook ontzettend gevaarlijk. Kijk bijvoorbeeld naar een land als Oekraïne. Hier verspreidt het virus zich de laatste jaren in rap tempo. Puur omdat de hardst getroffen groepen genegeerd worden.

Gelijke rechten voor iedereen

Met jouw steun staan wij op tegen dit onrecht. We zorgen dat juist deze mensen zich veilig kunnen laten testen, hiv-remmers krijgen en leren opkomen voor hun rechten. Dat doen wij sinds 2011 met een baanbrekend project in zestien landen. Samen met onze partners. En met succes. Zo hebben we ruim zevenduizend zorgverleners getraind om hun vooroordelen opzij te zetten en deze mensen welkom te heten in klinieken. En dat zijn er straks nog héél veel meer, want dankzij steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken loopt dit project de komende vijf jaar door.

Looptijd & budget

Project: Hiv-zorg voor iedereen (Bridging the gaps)
Startdatum:  1-1-2011
Einddatum:
31-12-2020
Aidsfonds bijdrage: € 50.000.000
Mogelijk gemaakt door: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer weten over dit project? Onze collega Esther is expert op het gebied van gelijke rechten en hiv/aids en coördineert dit project. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust via EVonk@aidsfonds.nl