Project: Werk en scholing als wapen tegen nieuwe hiv-infecties

We weten dat armoede en hiv nauw met elkaar zijn verweven. Daarom helpen we in de arme stad Debre Sina in Ethiopië kwetsbare jongvolwassenen met hiv aan een duurzaam inkomen. Daarnaast zorgen we ervoor dat kinderen naar school gaan en geven we tieners voorlichting over hiv en aids. Zo komen we steeds dichterbij een aidsvrije generatie.

Moeilijk leven

Ethiopië is het op een na dichtstbevolkte land van Afrika. Het land heeft 90 miljoen inwoners, waarvan meer dan de helft onder de 18 is. In de stad Debre Sina, in het midden van het land, verdienen de meeste mensen weinig. De werkloosheid is er hoog. Evenals het aantal jongeren met hiv. Voor hen is het extra moeilijk om aan werk te komen. Het gebrek aan geld en voedsel bemoeilijkt hun hiv-behandeling. Stigma en discriminatie maken het leven er bovendien niet makkelijker op. Daarom laten maar weinig mensen zich testen op hiv.

Hiv en aids in Ethiopië 

Mensen met hiv: 610.000

Jongeren met hiv:
68.000


Nieuwe hiv-infecties in 2017: 16.000

Percentage op behandeling: 71%

Percentage kinderen op behandeling: 34%

Aidsdoden 2017: 15.000

Meer cijfers over hiv & aids 

Veel tienermoeders

In de stad wonen veel jonge vrouwen. Zij maken vaak lange werkdagen, omdat ze meerdere baantjes hebben om voldoende geld te verdienen. Meisjes verlaten vaak al vroeg het ouderlijk huis op zoek naar werk. Ze trouwen jong of komen terecht in sekswerk. Veel kinderen in de wijk zijn geboren uit (alleenstaande) tienermoeders. Anderen groeien op in een een-ouder-gezin of pleeggezin als gevolg van de aidsepidemie. Deze (wees)kinderen kampen met een gebrek aan ouderlijke zorg, voedsel, onderwijs en gezondheidszorg.

Cirkel doorbreken

Omdat armoede sneller leidt tot risico-gedrag (bijvoorbeeld onbeschermde seks in ruil voor voedsel of schoolgeld) en het verlies van gezinsleden aan aids weer leidt tot nóg grotere armoede, is het noodzakelijk de cirkel te doorbreken. Daarom is ons doel om ervoor te zorgen dat kwetsbare jongeren in Debre Sina duurzaam in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Dit doen we onder meer door:

  • ondersteuning van jongeren met hiv bij het opstarten van een eigen bedrijfje
  • jonge vrouwen helpen zich te organiseren in zelfhulpgroepen en ze te leren om samen te sparen
  • gezinnen helpen met het verbouwen van groente, zowel voor eigen gebruik als voor de verkoop
  • onderwijsondersteuning voor (wees)kinderen en jongeren
  • lokale organisaties in de wijk te versterken, zodat zij de zorg voor kwetsbare mensen op zich kunnen nemen
  • voorlichting in de wijk over hiv en aids

Langdurige impact

Na afloop van het driejarige project hebben de jongeren met hiv in Debre Sina een gezond leven, doordat ze meer geld en voedsel hebben, en betere toegang tot gezondheidszorg. Ook ervaren ze minder stigma. De jonge vrouwen in de stad, die tot voor kort kansloos waren, kunnen in hun eigen levensonderhoud en dat van hun (pleeg)kinderen voorzien. De kinderen werken aan hun toekomst op school. Zo pakken we stad voor stad het hiv-virus aan.

Looptijd & budget

Project: Buurtproject Ethiopië
Startdatum: 1-10-2016
Einddatum: 31-12-2019
Bijdrage Aidsfonds: € 80.000
Mogelijk gemaakt door: Amsterdam Diner Foundation

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Martine mweve@aidsfonds.nl

Vanwege het succes van onze aanpak zijn er met donateursgeld op meerdere plekken in Ethiopië soortgelijke buurtprojecten gestart.

Steun een wijk of stad

Je kunt ook zelf -of met vrienden- een wijk of stad in Ethiopië adopteren en zo een groot verschil maken voor jongeren en kinderen die geraakt zijn door hiv. We geven je graag meer informatie over grote giften en de mogelijkheden om hiermee een project naar keuze te steunen. Mail naar Monique Montenarie.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie