Project: Buddy's voor migranten met hiv

Aidsfonds richt zich in Nederland vooral op groepen die kwetsbaar zijn voor hiv en aids. Zoals migranten. Want bij veel migranten in Nederland bestaan nog flink wat taboes op seksualiteit. Bovendien heerst er veel onwetendheid over hiv en aids.                                          

Laat in zorg

Mensen uit etnische minderheidsbevolkingsgroepen laten zich over het algemeen later testen. Daardoor komen ze laat in behandeling. Ook zijn ze minder therapietrouw. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een migranten-achtergrond hun hiv-medicijnen beter slikken wanneer ze ondersteund worden door 'peers'. Peers zijn mensen die precies weten waar het om gaat: omdat ze zelf hiv hebben, of omdat ze de (migranten)gemeenschap van binnenuit kennen. Een soort maatje. Al eerder begeleidden we religieuze leiders en kleinschalige organisaties uit de migrantenwereld bij het opzetten van preventieprogramma's voor hiv en andere soa's. Dat was heel succesvol; het sloot precies aan bij de cultuur en de behoeftes van de migranten. 

Aanbod hiv-test verbeteren

In dit project krijgen migranten met hiv in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ondersteuning van getrainde peers. Daarnaast wordt er gefocust op een groep migranten, de Surinaamse Nederlanders, waar hiv relatief vaak voorkomt. Bij hen wordt onderzocht waarom ze zich niet eerder laten testen. De uitkomsten worden gebruikt om het testaanbod te verbeteren.

Hiv en aids in Nederland: 

Mensen met hiv ('18): 23.300
Op behandeling ('18): 92%
Doden als gevolg van aids :  ±20
Nieuwe infecties ('18:) 640

Regio van herkomst (2017): NL (60%), Sub-Sahara Afrika (13%), Zuid-Amerika (7%), West-Europa (5%), Caribisch gebied (4%), Zuidoost-Azie (4%), 

Meer cijfers over hiv en aids →

Accepteren hiv-status

De peers gaan eraan bijdragen dat er binnen de migrantengemeenschap actiever op hiv wordt getest. De peers zullen ook migranten die net gehoord hebben dat ze hiv-geïnfecteerd zijn, helpen met het accepteren van hun status. Ook kunnen de peers via zelfhulpgroepen de positie van migranten met hiv versterken. Uiteindelijk doel is dat de toegang tot hiv-zorg en therapietrouw zal verbeteren.

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Ronald. rberends@aidsfonds.nl

Dit project is een samenwerking tussen: Hiv Vereniging Nederland, Soa Aids Nederland, Stichting ShivA, Stichting Mara, AMC / AIGHD, Erasmus MC, GGD Amsterdam, GGD Rotterdam Rijnmond
Sekshag.

Jaarlijks komen er in ons land zo'n 750 nieuwe hiv-infecties bij en sterven tientallen mensen aan de gevolgen van aids. We willen nieuwe hiv-infecties voorkomen en zorgen dat iedereen met hiv zijn of haar status weet en behandeld wordt. Daar is jouw hulp bij nodig.

help mee 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie