Project: Big-data inzetten voor hiv-onderzoek

vinden, maakt h
et
art’
vinden, maakt h

Waarom zijn er verschillen in afweersystemen van mensen? Om het antwoord op deze vraag te vinden, maakt het Human Functional Genomics Project gebruik van hypermoderne, ‘state of the art’ technieken. Het doel: nieuwe hiv-behandelingen of zelfs genezing.

Langdurige ontsteking

Hoewel er nu goede hiv-medicatie is, moeten mensen met hiv deze levenslang slikken én hebben ze een verhoogd risico op niet-aids-gerelateerde aandoeningen. Dat laatste komt door de voortdurende ontsteking in het lichaam. Wat deze verhoogde ontsteking veroorzaakt, weten we niet goed.


Inzet big data voor hiv-onderzoek

Het Human Functional Genomics Project wil zoveel mogelijk inzicht verschaffen in deze voortdurende ontsteking door gebruik te maken van een big data-benadering. Hiervoor worden niet alleen uitgebreide analyses van het afweersysteem gedaan, maar wordt tegelijkertijd ook gekeken naar de samenstelling van de darmflora, spijsvertering, erfelijkheid, etc. Soortgelijk onderzoek bij gezonde vrijwilligers was zeer succesvol en leverde belangrijke nieuwe inzichten op.


Bijdrage aan genezing

Bij dit innovatieve onderzoek wordt, onder leiding van prof. dr. Netea van Radboudumc in Nijmegen, gekeken naar de variatie in de afweer in mensen met hiv. Door vergelijking met het eerdere onderzoek bij gezonde mensen, hopen de onderzoekers op nieuwe informatie te stuiten over specifieke hiv-ontstekingsprocessen. Dat kan bijdragen aan nieuwe behandelingen of genezing van hiv.

Het is belangrijk om de mogelijkheden die de állernieuwste technieken bieden te gebruiken om nieuwe aanknopingspunten voor hiv-behandeling en -genezing te vinden. Daarnaast hopen we dat de krachtenbundeling van experts uit verschillende vakgebieden bijdraagt aan nieuwe inzichten in het hiv-veld.”

Marein de Jong - Aidsfonds

Looptijd & budget

Project: Variaties in het menselijke afweersysteem
Startdatum: 1-9-2017
Einddatum: 1-9-2019
Bijdrage Aidsfonds: € 38.970
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Mark research@aidsfonds.nl

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie