Op weg naar een wereld zonder aids

Project: hiv-behandeling voor baby's en kinderen

Stel je eens voor dat jouw kind zijn of haar tweede levensjaar niet zou halen. Dat wil geen enkele vader of moeder meemaken. In Oeganda haalt de helft van de baby’s met hiv die geen behandeling krijgen hun tweede verjaardag niet. 

Niemand weet dat ze hiv hebben

Een groot deel van de kinderen met hiv in Oeganda wordt geboren in een dorp op het platteland en daar grootgebracht en verzorgd. Omdat ze misschien niet direct gezondheidsproblemen hebben, zijn ze niet in beeld bij een gezondheidscentrum en weet niemand dat ze hiv hebben. Totdat het te laat is.

"Mijn Jane werd steeds zieker. Elke keer als ik naar haar keek, moest ik huilen. Ik was zo bang dat ze dood zou gaan."

- Emma (37), Oeganda 

Wat we doen: families opsporen en begeleiden

Samen met gezinnen, gemeenschappen en gezondheidscentra gaan we op zoek naar deze kinderen.

  • Geen baby’s meer die geboren worden met hiv door voorlichting te geven aan zwangere vrouwen met hiv. Zij weten vaak niet dat er manieren zijn om overdracht van hiv op een kindje in de buik te voorkomen.
  • Het taboe doorbreken door voorlichting aan de gemeenschap om schaamte en angst voor het doen van een hiv-test weg te nemen. Ook informeren we de bevolking over wat kinderen met hiv nodig hebben, zodat iedereen zijn steentje bij kan dragen.
  • Hulp voor gezinnen die getroffen worden door hiv dankzij leen- en spaargroepen voor vrouwen. Uit de gezamenlijk ingebrachte ‘pot’ kan geld geleend worden voor schoolgeld, medische hulp of het opzetten van een bedrijfje. Zo helpen gezinnen elkaar.

Looptijd & budget

Project: Hiv-behandeling voor baby's en kinderen in Oeganda
Startdatum: 1-10-2014
Einddatum: 30-6-2019
Aidsfonds bijdrage: € 500.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Doortje. dthart@aidsfonds.nl

Jij kunt het verschil maken voor kinderen in Oeganda. Voor €10 per maand kunnen we acht door hiv getroffen gezinnen opsporen en twee jaar lang begeleiden, zodat ook zij levensreddende behandeling krijgen.

Doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie