Project: Publiekscampagnes en lobbyen bij de politiek

Met campagnes maken we het Nederlandse publiek duidelijk dat hiv en aids nog aan de orde van de dag zijn: vorig jaar stierven er 690.000 mensen aan aids! Natuurlijk mag ook de politiek de hiv- en aidsproblematiek niet vergeten. Met lobby zorgen we ervoor dat ook de politiek zich blijft inzetten om de aidsepidemie voor eens en altijd te stoppen.                                                                             

Campagnes

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders hiv en aids niet als een urgent wereldprobleem zien. In Nederland neemt het aantal nieuwe hiv-infecties immers af. Bovendien zijn er, in tegenstelling tot de jaren 90, medicijnen waardoor hiv geen doodvonnis meer hoéft te zijn. Toch neemt vandaag de dag het aantal nieuwe hiv-infecties in sommige landen juist toe. Bovendien krijgt 33% van de 38 miljoen mensen met hiv niet de medicijnen die zij nodig hebben.

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes

Sinds 2018 voeren we campagne met de slogan: Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes. De bijbehorende petities kregen veel aandacht. 

  • 10.5000 Nederlanders tekenden onze petitie om aandacht te vragen voor de alarmerende aidsepidemie in Rusland.
  • We riepen Nederland op om alle liefdes te beschermen tegen hiv en aids. Onze universele verklaring van de liefde werd meer dan 20.000 keer ondertekend.


Stop de tranen

Op Wereld Aids Dag 2019 werd op het Beursplein in Amsterdam een roze standbeeld van een vrouw onthuld. Het beeld liet elke 40 seconden een traan. Want iedere 40 seconden overlijdt er iemand op de wereld aan de gevolgen van aids. Het bassin gevuld met water (tranen), stond symbool voor bijna 33 miljoen mensen die sinds het begin van de epidemie zijn overleden aan aids. 

Lobby

Het werk van lobbyisten vindt vaak op de achtergrond plaats, maar is letterlijk van levensbelang. Dankzij het werk van lobbyisten (waaronder die van Aidsfonds) is sinds 2000 de prijs van oudere hiv-remmers gezakt van zo'n 10.000 euro per persoon per jaar naar circa 65 euro nu. Helaas zijn de nieuwere hiv-remmers in veel landen nog steeds onbetaalbaar.

Tijdens de publiekscampagne Geen Medicijnen is Doodzonde zetten onze lobbyisten zich in om ervoor te zorgen dat politieke leiders zich inspannen om medicijnen voor iedereen met hiv beschikbaar te maken. Tijdens de VN-top in New York ondertekenden 193 landen een verklaring waarin staat dat zij de komende jaren:

  • meer aandacht hebben voor mensenrechten;
  • de budgetten voor aidsbestrijding op niveau houden;
  • concrete doelen voor zorg en preventie en toegang tot medicijnen stellen;
  • en zich richten op hard geraakte groepen zoals jonge vrouwen en meisjes in Sub Sahara Afrika.

Dit soort verklaringen zijn van groot belang voor de aidsbestrijding. Als de doelstellingen gemeenschappelijk gesteld worden, houden landen zich beter aan de gemaakte afspraken en gaan meer gericht te werk in de aids-bestrijding. Bovendien kunnen landen die de verklaring hebben getekend, maar zich er niet aan houden, hierop worden aangesproken.

PrEP

Ook onze lobby voor vergoeding van de hiv-preventiepil PrEP zette zoden aan de dijk. Onze boodschap: het is onverantwoord langer te wachten met de vergoeding van PrEP! Zorgprofessionals gingen om, gebruikers enthousiast, de prijs ging drastisch naar beneden en de politiek volgde uiteindelijk ons advies. Zo zijn we weer een stap dichter bij nul nieuwe hiv-infecties in Nederland! 

Meer weten?
Stel je vragen over deze activiteiten aan onze collega Marieke (campagnes) mvanderheijden@aidsfonds.nl of Bert (lobby) bherberigs@aidsfonds.nl 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie