Project: Hiv-zorg voor homomannen, sekswerkers en drugsgebruikers

Stel, je woont in een land waar homoseksualiteit bij wet verboden is. De politie betrapt je hand in hand met je geliefde en blijft je sindsdien bedreigen. Er is geen andere weg. Je moet je eigen land ontvluchten. Je familie achter je laten. Voor het verkrijgen van een visum moet je een verplichte hiv-test doen. En dan blijkt dat je hiv hebt. De arts wil je geen medicijnen voorschrijven want ‘homo’s verdienen dat niet’.

Dit project is afgelopen. Kijk hier voor een overzicht van alle projecten → 

Lezen over wat we met dit project bereikt hebben? Kijk hier voor de resultaten.

Hulp voor de hardst getroffenen

Elk jaar krijgen 1,7 miljoen mensen te horen dat ze hiv hebben. De helft daarvan zijn mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, drugsgebruikers en transgender personen. Zij krijgen vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Door stigma, discriminatie en wetgeving vallen zij buiten de boot. Ook jongeren zijn vaak kwetsbaar, door een gebrek aan goede seksuele voorlichting. Onacceptabel, vinden wij. En ook ontzettend gevaarlijk. Kijk bijvoorbeeld naar een land als Rusland. Hier verspreidt het virus zich de laatste jaren in rap tempo. Puur omdat de hardst getroffen groepen genegeerd worden.

"Jullie homo's verdienen geen hiv-remmers, zeiden ze tegen mij en mijn vriend."

- David (29), Kirgizië Lees meer

Gelijke rechten voor iedereen

Met jouw steun staan wij op tegen dit onrecht. We zorgen dat juist deze mensen zich veilig kunnen laten testen, hiv-remmers krijgen en leren opkomen voor hun rechten. En dat jongeren goede voorlichting krijgen. Dat doen wij sinds 2011 met een baanbrekend project in zestien landen, waaronder Rusland, Botswana, Kenia en Indonesië. Samen met onze partners. En met succes. Zo hebben we ruim zevenduizend zorgverleners getraind om hun vooroordelen opzij te zetten en iederéén welkom te heten in klinieken. En dat zijn er straks nog héél veel meer, want dankzij steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken loopt dit project zeker nog tot 2020.

Looptijd & budget

Project: Hiv-zorg voor iedereen (Bridging the gaps)
Startdatum: 1-1-2011
Einddatum: 31-12-2020
Bijdrage Aidsfonds: € 50.000.000
Mogelijk gemaakt door: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Harriet HvanderWeele@aidsfonds.nl

Met jouw hulp kunnen we mensen helpen die door stigma en discriminatie niet de levensreddende behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie