Project: Noodhulp voor mensen met hiv

Als jouw overheid je niet helpt – erger nog: je verstoot - bij wie kun je dan terecht voor hulp? In Oost-Europa en Centraal-Azië helpen wij mensen in nood die kwetsbaar zijn voor hiv. 

Acute steun

Om deze mensen te helpen is Aidsfonds samen met de Elton John AIDS Foundation een noodfonds gestart. Het fonds helpt mensen met hiv, activisten en lokale organisaties in de meest schrijnende situaties zo snel mogelijk. Via het fonds kregen bijvoorbeeld LHBT-activisten die gearresteerd werden in de Noord-Kaukasus juridische bijstand. En migranten, die uitgesloten worden van hiv-zorg, kregen toegang tot levensreddende medicijnen. Bovendien werden meer dan 7500 mensen getest op hiv.

resultaten EJAF

Inmiddels zijn er al zo'n 60 noodsubsidies verstrekt. Hieronder een tweetal voorbeelden van het soort werk wat er dankzij deze subsidies gedaan kan worden:

1. Acute hulp voor homomannen in nood

In Tsjetsjenië worden homomannen opgejaagd, gearresteerd en gemarteld. Soms tot de dood erop volgt. Dit zorgt ervoor dat we ze niet kunnen bereiken met preventie, testen en behandeling. Aidsfonds steunt uit het noodfonds een netwerk van LHBT-activisten die een ‘crisis rapid response team’ hebben opgezet. Zij hebben een hotline om bedreigde of uit de cel vrijgekochte homomannen te helpen. Voor deze homomannen is vluchten naar minder gevaarlijke regio’s in Rusland de enige uitweg. De activisten helpen hen vluchten, regelen noodopvang, juridische hulp, hiv-testen, hiv-zorg en psychische zorg. 

2. Noodhulp voor het opvangcentrum in Bisjkek

Onlangs is het opvangcentrum voor mensen met hiv in de hoofdstad van Kirgizië gesloten. Dat gebeurde van de een op de andere dag. Oorzaak: de financiële steun werd stopgezet. In het centrum wonen per drie maanden tien mensen die positief zijn getest op hiv en vanwege hun hiv-status verstoten zijn door hun familie. In deze moeilijke fase van hun leven hebben zij dringend hulp nodig, zoals onderdak, medicijnen, voeding, hulp bij fysiek en emotioneel herstel, het oppakken van studie en opbouw van hun zelfstandige leven. Met steun van het noodfonds is het opvangcentrum heropend. Door de aanschaf van gereedschap kunnen bewoners bovendien zelf geld verdienen om het centrum open te houden.

 

Een fonds om acute noodsituaties op te lossen

De nood in Rusland en omringende landen is hoog. Het onderdrukkende beleid van de overheid in combinatie met het enorme stigma zorgen ervoor dat zelfs basisvoorzieningen mensen met hiv of de groepen die het grootste risico op hiv lopen, niet bereiken. Activisten die opkomen voor de rechten van deze mensen hebben het zwaar. Ze kunnen hun werk moeilijk doen, door tegenwerking van de overheid of gebrek aan financiële middelen. Het noodfonds van Aidsfonds en de Elton John AIDS Foundation kan in deze gevallen verlichting brengen. Met dit fonds geven we kleine subsidies aan lokale organisaties die snel geld nodig hebben om een noodsituatie op te lossen als het gaat om preventie, medicijnen en zorg voor kwetsbare groepen of de bescherming van mensenrechten.

 

Het noodfonds is een noodzakelijke oplossing voor de korte termijn. Acute steun om de meeste kwetsbare mensen te helpen, blijft de komende jaren noodzakelijk. Ondertussen werken we ook hard aan een structurele oplossing.

"We moeten onze armen liefdevol openen voor al die mensen die worden uitgesloten en zorgen dat ze toegang hebben tot preventiemiddelen en medicijnen ontvangen om te kunnen overleven. "

- Elton John

 

 

Looptijd & budget

Project: Het Aidsfonds & Elton John AIDS Foundation Noodfonds voor Oost-Europa en Centraal Azië
Startdatum: 1-8-2018
Einddatum: 1-9-2021
Aidsfonds bijdrage: € 750.000
Mogelijk gemaakt door: Elton John AIDS Foundation 

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Dieuwke. DBosmans@aidsfonds.nl
 

 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie