Op weg naar een wereld zonder aids

Project: Hiv-vrije generatie in Swaziland

Heel Swaziland hiv-vrij? Op een dag is het zover. Dankzij ons baanbrekende project in Swaziland zetten we de eerste stappen naar een hiv-vrije generatie en werken we keihard aan ons ultieme doel: een wereld zonder aids.

Eén op de vier

Swaziland is het land met het hoogste percentage mensen met hiv ter wereld. Een kwart van de 1,4 miljoen inwoners heeft hiv. Door vrijwel iedereen in het land te testen en zo nodig te behandelen realiseert Aidsfonds een doorbraak in het voorkomen van nieuwe hiv-infecties. 

De ultieme droom

Het project in Swaziland bestaat uit twee fases. De eerste fase kon worden uitgevoerd dankzij het bedrag van 8,8 miljoen dat het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij in 2011 aan Aidsfonds uitkeerde. Het Droomfonds helpt bij het realiseren van nieuwe, moedige en baanbrekende initiatieven.

Wat we hebben bereikt, fase I (2011-2014)

  • Het aantal mensen dat zich jaarlijks laat testen is gestegen tot zo'n 285.000.
  • De gezondheidszorg in Swaziland is verbeterd: 91% van de mensen met hiv krijgt de meest noodzakelijke behandeling met hiv-remmers.
  • 91% van de mensen die hiv-remmers krijgt, houdt de behandeling vol. Hierdoor blijft de hoeveelheid hiv in hun bloed laag en wordt de kans op hiv-overdracht kleiner.
  • Het aantal nieuwe hiv-infecties is sinds 2011 met 44% afgenomen.

"Dankzij dit project werd mijn dochter zonder hiv geboren."

- Vusi (47), Swaziland

Na testen: meteen behandelen

Om te zien of we het aantal nieuwe infecties nog verder kunnen terugbrengen, zijn we in 2014 gestart met de tweede fase van het project.

Vaak krijgen mensen met hiv pas medicijnen wanneer hun gezondheid achteruit gaat. Maar als zij metéén beginnen met medicijnen, dus voor ze klachten hebben, is volgens onderzoek de kans op overdracht van het virus zo goed als nihil. Voor de WHO (World Health Organization) is deze ontdekking zo hoopgevend, dat de organisatie deze aanpak sinds 2015 in hun richtlijnen aangeeft.

Een baanbrekende ontwikkeling, die Aidsfonds direct aangrijpt. Zo werkt de behandeling van hiv ook preventief!

 

Wat we doen:

  • Mensen die na een hiv-test geïnfecteerd blijken, krijgen meteen medicatie. Ongeacht of ze klachten hebben en/of hun afweersysteem is verminderd.
 Het is voor het eerst dat deze methode, waarvan het effect tot nu toe alleen wetenschappelijk is aangetoond, op zo'n grote schaal in de praktijk wordt toegepast.
  • Het onderzoek wordt in de Hhohho-regio uitgevoerd, een gebied in Swaziland met bijna 300.000 inwoners.

Looptijd & budget fase II

Project: Hiv-vrije generatie in Swaziland (Maxart)
Startdatum: 1-7-2014
Einddatum: 1-7-2018
Aidsfonds bijdrage: € 6.765.557
Mogelijk gemaakt door: De Nationale Postcode Loterij, het Clinton Health Access Initiative en het Ministerie van Gezondheidszorg in Swaziland. 

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Eliane. Evrolings@aidsfonds.nl

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat meer mensen levensreddende hiv-medicijnen krijgen en voorkomen we nog meer nieuwe hiv-infecties. Niet alleen in Swaziland, maar ook in de rest van de wereld.

Doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie