Op weg naar een wereld zonder aids

Project: vrouwen met een droom

Armoede maakt mensen kwetsbaar voor hiv, zeker in gebieden waar het virus veel voorkomt. Met voorlichting alleen zijn we er dus niet. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die in hun eigen inkomen voorzien, minder snel seksuele risico’s nemen en eerder zorg zoeken als dat nodig is.

Kwetsbaar voor hiv

Vrouwen met een eigen inkomen kunnen zich beter beschermen tegen hiv. Met die kennis kozen we in Oeganda voor een vernieuwende aanpak. We helpen ruim 16.000 jonge vrouwen die kwetsbaar zijn voor hiv met het opstarten van hun eigen onderneming. Actrice en schrijfster Inge Ipenburg bezocht dit project en ontmoette onder andere Proscovia. Bekijk haar verhaal hieronder.

 

 

Mobiele drogisterij

729 van deze vrouwen worden zelfs opgeleid tot ‘gezonde ondernemers’. Dat wil zeggen dat zij een eigen (mobiele) drogisterij zullen opstarten. Zij geven met behulp van tablets betrouwbare voorlichting over hiv en verkopen gezondheidsproducten, waaronder condooms. Daar profiteert ook gemeenschap rondom deze vrouwen van. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat er meer kennis is over hiv in gebieden met ‘gezonde ondernemers’.

Duurzame aidsbestrijding

Het bijzondere van dit project is dat alleen voor de eerste twee jaar financiering nodig is. Daarna kunnen de vrouwen hun ondernemerschap zonder ons voortzetten. Een duurzame investering dus.

Wat we doen

We ondersteunen ruim 16.000 jonge vrouwen bij het opstarten van hun eigen onderneming.

  • 729 vrouwen helpen we bij de start van een (mobiele) drogisterij, waar ze voorlichting geven en voorbehoedsmiddelen verkopen.

Looptijd & budget

Project: Vrouwen met een droom in Oeganda
Startdatum: 1-10-2016
Einddatum: 30-9-2018
Budget: € 1.236.918
Mogelijk gemaakt door: PEPFAR, onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Martine. mweve@aidsfonds.nl

Help mee nog meer vrouwen op te leiden tot gezonde ondernemer en maak ze zo samen met Aidsfonds minder kwetsbaar voor hiv.

Doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie