Project: Ondernemende vrouwen als voorlichters

Armoede maakt mensen kwetsbaar voor hiv, zeker in gebieden waar het virus veel voorkomt. Met voorlichting alleen zijn we er dus niet. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die in hun eigen inkomen voorzien, minder snel seksuele risico’s nemen en eerder zorg zoeken als dat nodig is.

Kwetsbaar voor hiv

Vrouwen met een eigen inkomen kunnen zich beter beschermen tegen hiv. Met die kennis kozen we in Oeganda tweeënhalf jaar geleden voor een vernieuwende aanpak. We hielpen ruim 16.000 jonge vrouwen die kwetsbaar zijn voor hiv met het opstarten van hun eigen onderneming. Actrice en schrijfster Inge Ipenburg bezocht dit project en ontmoette onder andere Proscovia. Bekijk haar verhaal hieronder.

 

 

Mobiele drogisterij

919 van deze vrouwen werden zelfs opgeleid tot gezondheidsondernemers. Dat wil zeggen dat zij een eigen (mobiele) drogisterij hebben opgestart. Zij geven inmiddels met behulp van tablets betrouwbare voorlichting over hiv en verkopen gezondheidsproducten, waaronder condooms. Daar profiteert ook gemeenschap rondom deze vrouwen van. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat er meer kennis is over hiv in gebieden met gezondheidsondernemers.

Duurzame aidsbestrijding

Het bijzondere van dit project is dat alleen voor de eerste twee jaar financiering nodig was. Daarna konden de vrouwen hun ondernemerschap zonder ons voortzetten. Een duurzame investering dus. 

Vervolg in ander land

Omdat onze aanpak heel succesvol bleek, hebben we begin 2018 in Kenia een soortgelijk pilotproject opgezet. Hierbij hebben we 210 gezondheidsondernemers opgeleid. Ook deze ondernemers kregen een tablet met daarop informatie over onder meer hiv en aids. Daarnaast verkopen de ondernemers producten zoals condooms en medicijnen. Begin 2019 is het project uitgebreid en ook van start gegaan in twee andere Keniaanse regio's.  

 

Wat we doen

  • We hebben inmiddels zo'n 16.500 jonge vrouwen ondersteund bij het opstarten van hun eigen onderneming in Oeganda en Kenia.
  • Ruim 1100 vrouwen hielpen we bij de start van een (mobiele) drogisterij, waar ze voorlichting over hiv en aids geven en voorbehoedsmiddelen verkopen.
  • Nu zijn we bezig met het opleiden van de volgende 920 vrouwelijke gezondheidsondernemers in Kenia.
  • Het project krijgt ook een vervolg in Oeganda. We leiden in vier districten jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar op tot gezondheidsondernemer.

Help mee nog meer vrouwen op te leiden tot gezonde ondernemer en maak ze zo samen met Aidsfonds minder kwetsbaar voor hiv.

 

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie