Op weg naar een wereld zonder aids

Project: Genezing door gentherapie

Als je eenmaal hiv hebt, blijft het virus levenslang in je lichaam. Dit omdat het zichzelf vermenigvuldigt en gezonde cellen infecteert. Het AMC in Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is om de gezonde cellen van mensen met hiv zodanig aan te passen dat ze immuun worden voor de hiv.

Gezonde cellen immuun voor hiv maken 

Een hiv-infectie kan meestal goed onder controle worden gehouden met behulp van hiv-medicatie. Het virus blijft echter altijd in het lichaam aanwezig en dus moeten mensen met hiv levenslang medicijnen slikken. Sinds een paar jaar wordt er veel onderzoek gedaan naar daadwerkelijke genezing. Prof. dr. Ben Berkhout van het AMC gaat onderzoeken of het mogelijk is om gezonde cellen van mensen met hiv ongevoelig te maken voor hiv. Het virus kan zich dan niet verder door het lichaam verspreiden. Omdat alle wel geïnfecteerde cellen op den duur op natuurlijke wijze doodgaan, zou dat kunnen leiden tot genezing.

“Experts verwachten dat een uiteindelijke hiv-genezingstherapie zal bestaan uit een combinatie van middelen/aanpak, net zoals de huidige hiv-behandeling bestaat uit drie medicijnen. Welke combinatie dat zal zijn, is nog niet bekend en daarom is het goed om verschillende mogelijkheden te onderzoeken.”

 

Marein de Jong - Aidsfonds

Looptijd & budget

Project: Genezing door gentherapie
Startdatum: 1-9-2017
Einddatum: 31-8-2020
Bijdrage Aidsfonds: € 267.117
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Marein mdejong@aidsfonds.nl

Steun de slimste wetenschappers met hun zoektocht naar een hiv-geneesmiddel.

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie