Alie: “Ik dacht nog, als het maar niet mijn broer treft”

Elke 40 seconden sterft er ergens in de wereld iemand aan de gevolgen van aids. Alie uit Groningen was net 18 toen haar broer in de jaren 80 overleed aan aids. Alie: "Hij zei nog: 'Het komt wel goed'. Maar het kwam niet goed". Stop de tranen van mensen zoals Alie.

doneer nu

Aidscrisis

"Ik was nog heel jong toen de aidscrisis hier in Nederland opkwam, een jaar of tien. Ik herinner me de televisiebeelden en de krantenkoppen over jonge mannen die ziek werden en stierven. Mijn broer was homoseksueel en ik was altijd wel bang dat hij iets zou krijgen. Uiteindelijk bleek dat ook zo te zijn. Hij is in 1990 overleden, hij was toen 34, ik was zelf net 18. Het stomme is dat ik hem toen al best oud vond. Pas toen ik zelf 34 was besefte ik hoe jong hij was toen hij stierf."


Geen praters

"Ik ben opgegroeid in Haule, een klein dorp in Friesland. Bij ons thuis werd niet veel gepraat. Ik denk dat mijn broer al heel lang wist dat hij hiv had. In 1981 had hij al opgezette lymfeklieren. Acht jaar later lag hij met een hernia en toxoplasmose in het ziekenhuis. Mijn zus was toen degene die me vertelde dat hij hiv had. Achteraf was het toen eigenlijk al aids. Ik voelde me buitengesloten omdat ik het niet van mijn ouders of broer zelf had gehoord. Ik liep achter op een proces waar anderen al van wisten. Maar ja, dit soort verdriet… hoe doe je dat goed?"


Komt goed

"Tot het laatste moment zei mijn broer ‘het komt wel goed’, maar het kwam niet goed. Ergens wist ik ook wel dat het steeds slechter ging. Soms kwam hij helemaal verward thuis. Hij had dan tassen vol medicatie mee, maar wist niet meer wat hij wanneer moest innemen. Daaraan zag ik dat het echt niet goed met hem ging. Toch was het moment dat hij stierf onverwacht. Ik herinner me nog goed het telefoontje die ochtend. Mijn broer was in de armen van een zuster overleden. Ik kon het niet bevatten."


Kleine zusje

"Mijn broer was altijd mijn grote broer. En ik was gewoon zijn kleine zusje. Op die manier gingen we met elkaar om. Hij was al uit huis toen ik jong was, maar ik was altijd heel blij als hij thuis kwam. Dan deden we leuke dingen samen. Hij nam me mee op zijn motor, dat soort dingen. Echt praten deden we niet. Ik had mijn broer heel graag als volwassene willen spreken. Met mijn kennis van nu had ik hele andere gesprekken met hem kunnen hebben."


Soaspreekuur

"Inmiddels werk ik al geruime tijd als doktersassistent. Tien jaar geleden heb ik het eerste soaspreekuur van Nederland opgezet. En deze heb ik inmiddels uitgerold in de rest van het land. Ik wilde graag kwaliteit leveren aan de soa- en hiv-zorg in de huisartsenpraktijk. Ik denk zeker dat mijn broer daar de bodem voor heeft gelegd. Hij geeft me nog steeds een grote drive."

Samen stoppen we de tranen

Alie moest afscheid nemen van haar broer, Noud verloor de liefde van zijn leven en Jacky groeide op zonder haar moeder. Wereldwijd verloren miljoenen mensen een geliefde aan aids. En dat gebeurt nog steeds. Iedere 40 seconden weer. Laten we de liefde beschermen en deze tranen nú stoppen. Want levensreddende hiv-medicijnen bestaan. Wij gaan ervoor zorgen dat iedereen die dat nodig heeft ze krijgt. En daar hebben we jouw hulp bij nodig! Of beter gezegd: jouw liefde.

  • je zorgt dat mensen hiv-remmers krijgen
  • dankzij jou is er goede voorlichting over hiv en aids
  • je financiert wetenschappelijk onderzoek naar een hiv- geneesmiddel
  • met jouw hulp blijft aids hoog op de politieke agenda staan

Help mee 

Jij kunt nu helpen met een donatie. Met jouw bijdrage zorg je voor betere voorlichting, hiv-tests, toegang tot medicijnen en onderzoek naar een geneesmiddel. Help je mee? Elke donatie draagt bij aan een wereld zonder aids!

 

help mee

Meer verhalen achter de tranen

"Ik verloor de liefde van mijn leven"

Noud

"Mama had een draakje in haar bloed, maar geen pilletjes"

Jacky

"Dat jochie van vier heeft het niet overleefd"

Angela
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie