Op weg naar een wereld zonder aids

“Ik wil de beste advocaat met hiv worden”

Bonita (14) uit Oeganda heeft al sinds haar geboorte hiv. Haar ouders overleden toen ze nog heel klein was. Gelukkig nam haar tante haar in huis. Bonita droomt ervan advocaat te worden. "Dan kan ik mensen helpen die niet voor zichzelf kunnen opkomen."

25 juni 2018

“Ik vind het verdrietig dat ik zonder mijn ouders ben opgegroeid," vertelt Bonita. "Maar ik ben dankbaar dat de beste vriendin van mijn moeder nu voor me zorgt, mijn 'tante'. Want er zijn ook kinderen die op straat leven en niemand hebben."

Tante vertelt: "Vlak voordat Bonita's moeder overleed, vroeg ze of ik voor Bonita wilde zorgen. Ik had geen geld en geen tijd en ik heb zelf ook al kinderen. Diezelfde dag stierf ze. Ik had dus geen andere keus dan Bonita in huis te nemen."

Anders zijn

Bonita is geboren met hiv. Op de kleuterschool snapte ze niet waarom ze pillen moest slikken. Toen ze ouder werd, wilde Bonita helemaal geen medicijnen meer nemen. De pillen waren groot en daardoor moeilijk in te nemen. En, misschien voor haar wel het belangrijkste: ze wilde niet langer anders zijn dan haar vrienden en klasgenoten.

Toen Bonita twee maanden lang geen hiv-remmers had genomen, werd ze ziek. Ze herstelde, maar het gevolg is dat ze moest overstappen op andere medicatie. Dat beangstigt haar, want als deze pillen óók niet meer werken, moet ze duurdere medicijnen nemen. En die zijn bijna niet verkrijgbaar.

Tweedelijns medicatie 

Meestal wordt bij falen van de therapie overgeschakeld op een nieuwe combinatie van hiv-remmers. Dit wordt tweedelijns medicatie genoemd. lees meer →

Examens missen

Vanwege haar hiv moet Bonita vaak naar het ziekenhuis. Daardoor is ze soms niet op school of ze mist examens. Dat is niet bevorderlijk voor haar cijfers. "En ik krijg er vragen door, van vrienden. Als ik ze vertel dat ik naar het ziekenhuis moet, reageren ze meestal onverschillig."

Voor Bonita is het normaal om haar hiv-status verborgen te houden. Op school weten maar een paar docenten het. Ook haar beste vriendin weet van niks. "Ik vertel het niet, want ze heeft het me nooit gevraagd."

Advocaat met hiv

Onlangs deed Bonita mee met een bijzondere missverkiezing, speciaal voor jongens en meiden met hiv. De verkiezing stimuleert jongeren met hiv om open te zijn over hun status. Bonita werd verkozen tot Miss Central Uganda, en werd tweede voor de landelijke titel. Trots laat ze ons haar sjerp en tiara zien.

Voor haar toekomst heeft ze grotere plannen dan miss zijn: “Ik wil graag advocaat worden. De beste advocaat met hiv." Zodat ze er kan zijn voor mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Hiv en aids in Oeganda:

Mensen met hiv: 1.300.000
Kinderen met hiv: 95.000
Aidswezen (0 tot 17 jaar): 560.000
Aidsdoden in 2017: 26.000
Percentage op medicatie: 72% (kinderen 68%)

In Oeganda haalt de helft van de baby’s met hiv die geen behandeling krijgen hun tweede verjaardag niet. 

 

Bonita is een van de vele kinderen die opgroeit zonder ouders door de gevolgen van aids. We moeten voorkomen dat families worden verscheurd door deze ziekte. 

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie