Cathy (17), rolmodel voor kinderen met hiv

“Ik was zeven en snapte er niks van. Ik dacht dat God niet van me hield. Ik had geen moeder, geen vader en ik moest pillen slikken.” Cathy uit Oeganda vertelt haar levensverhaal. 

12 november 2018

Wees

Op een dag was mijn vader er niet meer. We waren arm en moesten ons huis verkopen en ergens anders gaan wonen. Toen ik zes was, overleed mijn moeder ook. Ze had aids. Ik ging bij de zus van mijn moeder wonen. Voor haar was ik een last, want haar eigen kinderen moesten ook eten en naar school.

Ziek

Ik was vaak ziek. Mijn oom maakte zich zorgen en nam me mee naar het ziekenhuis voor een hiv-test. Ik bleek hiv te hebben, maar ik wist niet wat dat was. Mijn tante zei steeds dat ik mijn medicijnen moest nemen. Ik begreep niet waarom ik wel en de andere kinderen niet. Daarom nam ik soms mijn medicijnen niet. Dan sloeg mijn tante me met een stok. Ik was zeven en snapte er niks van. Ik dacht dat God niet van me hield. Ik had geen moeder, geen vader en ik moest pillen slikken.

Nieuwe familie

Op mijn zevende ben ik weggelopen naar een kliniek waar ik vaker kwam. Eén van de medewerksters, Rosette, nam me mee naar huis en heeft me geadopteerd. Rosette voelt als een moeder voor me en haar zoon en nog twee geadopteerde kinderen zijn als een broer en zussen voor mij. Het was heel fijn om bij zo’n groot gezin te horen. 

Melk om pillen in te nemen

Op mijn tiende hoorde ik wat hiv is en wat het met je kan doen. Om mijn medicijnen in te kunnen nemen, gaf Rosette me pakjes melk mee voor op school. Mijn zus dacht dat ze mij liever vonden omdat ik melk kreeg. Ze werd jaloers, ook omdat ze dacht dat de kinderen liever met mij wilden omgaan. Tegen vriendinnen vertelde ik niet over mijn hiv-infectie, omdat ik bang was dat ze me zouden discrimineren. Mijn zus ging over me roddelen en zei dat ik gevaarlijk was. Zo raakte ik al mijn vriendinnen kwijt. 

De lerares gaf me moed

Toen ze op school achter mijn hiv-status kwamen, was ik twaalf. Ik maakte me grote zorgen: wat zullen ze van me denken? Mensen weten zo weinig over hiv. Een lerares zag dat het niet goed met me ging. Zij luisterde naar me en zei dat ik ook met hiv gewoon kan zijn wie ik wil zijn. Dit gesprek gaf me moed. Samen hebben we het de klas verteld. Niemand wilde meer met me praten. De kinderen waren bang dat ik ze zou infecteren. Het ergste was toen een vriendinnetje weigerde om uit mijn beker te drinken. Iedereen zag dat.

Rolmodel

"In mijn laatste schooljaar waren leerlingen eraan gewend. De docenten gaven toen ook voorlichting over hiv. Ik werd een rolmodel voor andere leerlingen met hiv. Het was mijn taak om hiv-positieve kinderen te stimuleren hun medicijnen in te nemen. Dit gaf me zelfvertrouwen. Ik ben ook naar lotgenotengroepen gegaan en heb daar nieuwe vriendinnen gekregen."

Hiv en aids in Oeganda:

Mensen met hiv: 1.300.000
Kinderen met hiv: 95.000
Aidswezen (0 tot 17 jaar): 560.000
Aidsdoden in 2017: 26.000
Percentage op medicatie: 72% (kinderen 68%)

Meer cijfers over hiv en aids in de wereld 

Dromen over een gezin

Soms ben ik verdrietig, vooral in de avond. Dan denk ik aan mijn ouders en moet ik huilen. Mijn grootste zorg is een vriendje vinden. Ik ben bang voor zijn reactie als ik een jongen vertel dat ik hiv-positief ben, bang dat hij me dan afwijst. Maar ik droom wel over een eigen gezin. Ik wil graag een kind. Mijn moeder wilde heel graag dat ik naar school zou gaan en gelukkig zou worden. Ik wil ook niet dat kinderen lijden.

Jongeren met hiv begeleiden

Om mijn dromen waar te maken, heb ik al een belangrijke stap gezet. Ik begeleid jonge kinderen die hiv hebben. Ik wil dat niemand lijdt en wens dat alle kinderen niet hoeven mee te maken wat ik heb meegemaakt. Verder vind ik het belangrijk dat iedereen goede informatie over hiv krijgt. En ik wil mensenrechtenactiviste worden. Dit kan ik doen vanuit mijn eigen ervaring. Ik kan mensen wakker schudden. 

Zelfvertrouwen

Mijn advies aan anderen met hiv is om te doen zoals ik. Concentreer je op het goede. Hiv is al lang geen probleem meer. Er zijn hiv-medicijnen. Ik zie er gezond uit en ik concentreer me op mijn gezondheid. Focus op dingen waar je iets aan hebt. Wees gelukkig. Lees boeken. Ik hou van natuurkunde. Het is mijn droom om architect te worden. Dan kan ik huizen bouwen voor kinderen die geen huis hebben.

 

Voorkom dat kinderen zonder hun ouders opgroeien door de gevolgen van aids. Stop aids uit liefde voor alle liefdes.

 

help mee 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie