"Jullie homo's verdienen geen hiv-remmers"

David (29) moest zijn thuisland Oezbekistan verlaten vanwege homohaat. Hij probeerde samen met zijn geliefde naar Rusland te vluchten, waar ze een verplichte hiv-test moesten ondergaan. Toen bleek dat ze allebeide hiv hebben, zei de arts: "Jullie homo’s verdienen geen hiv-remmers."

In Oezbekistan liepen David en zijn vriend hand in hand over straat. Ze werden opgepakt door de politie en bedreigd met de dood. Pas nadat een vriend 500 dollar had betaald, mochten ze het politiebureau verlaten. Maar de bedreigingen gingen door. Oezbekistan is één van de gevaarlijkste landen voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgender personen (lhbt’ers) in de wereld.

David liet alles achter

“Als homoman in Oezbekistan was ik mijn leven niet zeker,” legt David uit. Hij moest vluchten en alles achterlaten: zijn huis, zijn baan als vliegtuigbouwkundige, zijn familie en vrienden. En dus ook zijn tweelingbroer, de enige in zijn familie die weet dat David op mannen valt. “Ik mis mijn broer heel erg.”

Van vluchteling naar activist

David probeerde naar Rusland te vluchten, maar kon door zijn positieve hiv-test daar niet blijven. Hij reisde naar Kirgizië en zat daar acht maanden in een opvang voor homomannen. Daar ontmoette hij mannen met hiv. Ze waren doodziek, maar kregen geen medicijnen. David was geschokt: “Vluchtelingen zijn ook mensen! Omdat ik goed opgeleid ben, kan ik hun rechten verdedigen.” David werkt nu voor een organisatie die opkomt voor lhbt’ers. Als iemand bijvoorbeeld is aangevallen, biedt David meteen ondersteuning. Vaak is dat ’s nachts. Hij gaat dan mee naar het politiebureau en begeleidt het juridische proces. Aidsfonds steunt het werk van David en zijn collega’s.

Hiv-medicijnen niet in voorraad

David begeleidt ook lhbt’ers met hiv naar het aidscentrum. Soms zijn de hiv-medicijnen op in Kirgizië. Terwijl medicatie nodig is om gezond te blijven. “Een vriend kon geen hiv-medicijnen krijgen. Ik heb hem toen in contact gebracht met andere vrienden. Die deelden hun pillen met hem.”

In Kirgizië raakt de aidsepidemie vooral homomannen. Dit heeft alles te maken met de groeiende homofobie in Oost-Europa en Centraal-Azië. Aidsfonds ondersteunt dappere activisten zoals David om dit te veranderen.

Foto's: Chris de Bode

Door stigma, discriminatie en wetgeving krijgen mannen die seks hebben met mannen vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede zorg en medicatie. Jij toch ook?

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie