“Ik ga helpen hiv te verslaan”

Anita uit Nigeria verloor als vierjarig meisje haar vader aan de gevolgen van aids. Ook zij en haar moeder hebben hiv. Als tiener werd ze gepest en raakte ze in een depressie. Nu helpt ze andere jonge vrouwen met hiv omgaan met hun situatie.

19 november 2018

“Mijn vader hoorde pas dat hij hiv had toen hij heel erg ziek werd. Ik begreep niet wat er gebeurde. Mijn oom hield hem in een aparte kamer. Zelfs mijn moeder mocht niet bij hem komen. Toen ik vier was, stierf hij. Ik ben enig kind en ik ben opgegroeid zonder te weten wie mijn vader echt was. Maar ik hou met heel mijn hart van hem.

Onschuldig

Zelf was ik eigenlijk nooit ziek. Ik had alleen af en toe hoofdpijn. Ik hoorde pas rond mijn 15e over mijn hiv en sinds mijn 17e slik ik medicijnen. Ik worstelde met de vraag ‘Waarom ik? Waarom wordt een onschuldige baby met hiv geboren? Ik kon er toch niks aan doen? 

Hiv en aids in Nigeria

  • 3.1 miljoen mensen met hiv
  • 1 op de 3 krijgt medicijnen
  • 150.000 doden door aids

Bron: NACA, 2018

Lopend vuur

Ik werd erg depressief. Vooral toen ze er op school achter kwamen. Een klasgenoot die bij de kliniek werkte, ontdekte het. Ze vertelde het aan iedereen. Het nieuws ging als een lopend vuurtje. Ik raakte steeds meer in een depressie en stopte met school. Nu heb ik geen diploma. Ik had het ontzettend zwaar met alles wat ik verloren had.

Weer zelfverzekerd

Drie jaar geleden kwam ik in aanraking met het project van Aidsfonds. Ik ontmoette andere jonge vrouwen met hiv. Ze hielpen me weer op de been. De vrouwen zeiden dat ik nog alles kan worden wat ik wil. En dat ik alles eruit moest gooien en flink moest uithuilen.

"Waar je niet dood aan gaat, dat maakt je sterker"

Ik realiseerde me dat er zo veel is dat ik kan doen. Nu voel ik me opgelucht en zelfverzekerd. Ik heb ook geleerd dat het wettelijk verboden is mensen met hiv te discrimineren. Dus ik ben niet meer bang voor wie dan ook. De toekomst zie ik weer positief in. Ik ben songwriter en wil dat mijn muziek de wereld over gaat.

Mentor

Dankzij het project ben ik er weer bovenop en schijnt de zon weer op mijn gezicht. Ik ben niet meer boos op alles en iedereen. Ervaring is de beste leerschool. En waar je niet dood aan gaat, dat maakt je sterker. Daar heb ik ook veel met mijn moeder over gesproken.

"Samen helpen we hiv de wereld uit. Met polio is het toch ook gelukt?"

Nu ben ik zelf mentor voor jonge vrouwen met hiv. Ik wil hen inspireren optimistisch en zelfstandig te zijn. Als deze vrouwen meer kennis hebben, kunnen zij weer anderen helpen. Samen helpen we hiv de wereld uit. Ik weet zeker dat dat lukt. Met polio is het toch ook gelukt?”

 

Voorkom dat kinderen zonder hun ouders opgroeien door de gevolgen van aids. Stop aids uit liefde voor alle liefdes.

 

help mee 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie