"Ik leer meisjes voor zichzelf opkomen."

Wendy (29) uit Zuid-Afrika praat met jongeren over seks en hiv. Moeilijke onderwerpen in het land, maar heel belangrijk. “Met goede informatie kunnen jongeren betere keuzes maken.”

8 februari 2019

“Mijn nichtje is aan de gevolgen van aids overleden. Vlak na de bevalling van haar eerste kindje werd ze ernstig ziek. Een paar maanden later stierf ze. Voor mij volkomen onverwacht. Dat heeft veel impact op mij gehad. Ik hield van haar als van een zus.”

Geheim

“Na haar overlijden hebben we haar dochtertje laten testen. Gelukkig was ze gezond. We ontdekten toen dat mijn nicht tijdens haar zwangerschap medicijnen had geslikt om haar baby te beschermen. Zo kwamen we erachter dat ze al veel langer wist dat ze hiv had. Dat heeft ze tegen niemand durven zeggen. Het idee dat ze met dit grote geheim heeft rondgelopen, doet me veel pijn.”

Hiv & aids in Zuid-Afrika

  • 700.000 jongeren leven met hiv
  • Ruim 33% van de nieuwe hiv-infecties betreft jongeren tussen 15- 24 jaar
  • 50% van de jongeren in die leeftijd is nog nooit getest

Taboe

“Dit speelde een jaar of tien geleden, toen was het taboe op hiv groter dan nu. Maar nog steeds durven de meeste jongeren in Zuid-Afrika niet met hun ouders over seks en hiv te praten. Wij gaan actief op zoek naar jongeren om dat gesprek aan te gaan. Bij ons kunnen ze in vertrouwen over hun zorgen en problemen praten. En zich laten testen. Ik vertel altijd dat het belangrijk is om je hiv-status te kennen. Anders is het alsof je door een donker bos loopt. Wanneer je je status weet – wat die ook is – kun je betere keuzes maken."

Voorlichten

“Jongeren die risico hebben gelopen sturen we door naar een speciale jongerenkliniek, waar ze met een therapeut kunnen praten en medische vragen kunnen stellen. En we vertellen ze over onze website, waar jongeren binnen 48 uur antwoord krijgen op al hun gezondheidsvragen. Ik merk dat veel jongeren niet alle manieren kennen om zich tegen hiv te beschermen. Dat vind ik het mooie van mijn werk: ik kan de jeugd voorlichten.”

Kracht geven

“Ik wil jongeren kracht geven. Vooral de meisjes. Ik wil dat ze in zichzelf geloven, dat ze zelfvertrouwen krijgen en van zichzelf gaan houden. Meisjes durven vaak geen nee te zeggen tegen seks omdat ze hun vriendje niet kwijt willen. Ik leer ze om voor zichzelf op te komen. Accepteer het niet als je vriendje geen condoom wil gebruiken. En vraag naar zijn hiv-status. Als je van elkaar houdt, moet je eerlijk tegen elkaar kunnen zijn. Oók als je hiv-positief bent. Maar het begint bij houden van jezelf. Dat is wat we jongeren leren. Door de dood van mijn nichtje weet ik hoe belangrijk dat is. Als jij niet van jezelf houdt, wie dan wel?”  

 

Foto's: James Oatway

Aidsfonds voorkomt nieuwe hiv-infecties

Aids heeft door de jaren heen wereldwijd al 35 miljoen levens geëist. En daar komen jaarlijks nog altijd een miljoen doden bij. We werken hard aan een wereld zonder nieuwe hiv-infecties en nul doden ten gevolge van aids. Help ons mee om onze kennis te verspreiden en zo een stap dichterbij dit doel te komen.


Iedereen moet zichzelf kunnen beschermen tegen een hiv-infectie. Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes. 

doe mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie