"Ik schaamde me voor mijn reactie"

Tandarts Reza Farsi (33) uit Voorschoten steunt sinds vorig jaar het werk van Aidsfonds met de inkomsten van zijn praktijk. We vroegen hem waar zijn persoonlijke betrokkenheid vandaan komt.

27 september 2018

"Het was een schok om te ontdekken dat ik vooroordelen had over mensen met hiv. Ik realiseerde me dat tijdens mijn studie Tandheelkunde. Ik moest als opdracht een tandsteenbehandeling uitvoeren bij een man van middelbare leeftijd. Voor ik begon, vertelde hij dat hij hiv heeft. Ik schrok me rot: dat was ontzettend gevaarlijk! Ik nam direct álle maatregelen die ik in het protocol had gelezen. Mondkapje op, handschoenen aan. Uit angst gaf ik hem een oppervlakkige behandeling. Ik raakte zijn tandvlees nauwelijks aan, zodat er geen bloed vrij kwam. Mijn docent gaf me een onvoldoende: 'Geef hem eens een échte behandeling,' zei hij afgemeten. Ik rende in paniek achter hem aan. 'Maar, deze man heeft hív!' fluisterde ik. Wat er toen gebeurde, geeft me nog steeds kippenvel. Mijn docent keek me strak aan en zei rustig. 'Dat weet ik. Ga nu terug en behandel hem goed.'"


Woede

Ik deed wat hij zei, maar voelde me boos. Snapte hij niet hoe gevaarlijk dit was? Na afloop maakte de docent me duidelijk dat ik niet de patiënt, maar mezelf voorop had gesteld. En dat ik deze man vanwege zijn hiv anders - minder goed - had behandeld. Terwijl hiv niet eens kan worden overgedragen als een tandarts zich aan de standaard hygiënische voorschriften houdt. Ik voelde hoe de woede omsloeg naar mezelf. Wat was ik voor arts? Hoe kon ik ooit de eed afleggen waarin je zweert om iedereen te helpen? Ik schaamde me rot. Deze gebeurtenis heeft me enorm veranderd. Sindsdien ben ik me gaan inzetten voor mensen die misschien door anderen minder goed worden geholpen. Ik behandel extreem angstige patiënten, mensen met epilepsie. En natuurlijk mensen met hiv."


Uitsluiting

Ik ken collega's die patiënten met hiv alleen aan het eind van de dag inplannen. Zodat ze daarna alles extra goed kunnen schoonmaken. Dat kan écht niet: iemand met hiv moet ook gewoon 's ochtends om negen uur naar de tandarts kunnen. Angst voor het onbekende is de basis van veel ellende. Daarom is het zo belangrijk dat er meer geld komt voor kennis en voorlichting over hiv. Ik heb bewust gekozen voor Aidsfonds, omdat ik geloof dat we binnen een paar jaar echt verschil kunnen maken. Door meer geld beschikbaar te stellen voor voorlichting over hiv en aids, wordt discriminatie en uitsluiting minder. Daar ben ik van overtuigd."

Ondernemers voor Ondernemers

Reza investeert een deel van de omzet van zijn gezondheidscentrum in de strijd tegen hiv en aids. Hij koos daarvoor een project dat vrouwen in Kenia opleidt tot gezondheidsondernemers, die ook hiv-voorlichting geven. Overweeg jij ook een grote gift? We gaan graag persoonlijk met je in gesprek over jouw wensen. Neem daarvoor contact op met Monique Montenarie (06-30146767 of mmontenarie@aidsfonds.nl)

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie