Lyle leeft met hiv: "Genezing zou een wereld van verschil maken"

Lyle Muns is 25 jaar en leeft sinds twee jaar met hiv. Hij besloot met een video op Facebook iedereen te vertellen dat hij hiv heeft. Dankzij goede medicijnen die hier in Nederland verkrijgbaar zijn heeft Lyle geen lichamelijke klachten. Toch kijkt Lyle uit naar de ontdekking van een middel of manier voor hiv-genezing.

16 april 2019

“Toen de arts mij vertelde dat ik positief was getest op hiv was ik vooral boos op mezelf. Ik was altijd goed op de hoogte van hiv. Hoe had ik het toch kunnen laten gebeuren? Ik was ook bang. Niet voor wat de medische gevolgen van mijn hiv zouden betekenen, de hiv-arts had me daar gelukkig meteen over gerust gesteld. Dankzij goede medicijnen kan ik in Nederland gezond oud worden en kan ik het virus niet overdragen op anderen.

Ik was bang voor wat mijn hiv-infectie zou betekenen voor mijn toekomst. Ik had toen een relatie. Hoe zou hij reageren als ik hem zou vertellen dat we waarschijnlijk allebei hiv hebben? Hoe zit het later met een baan? Of moest ik het de rest van mijn leven geheim houden? Dat kon ik me niet voorstellen.

Hiv en aids in Nederland

Mensen met hiv ('18): 23.100
Percentage op behandeling ('18): 93%
Nieuwe infecties ('18:) 750
Tweederde van de nieuwe infecties vindt plaats bij mannen die seks hebben met mannen

Video op Facebook

Op een geven moment heb ik toch een manier moeten vinden om het een plekje te geven en niet langer boos  op mezelf te zijn. Ik ben ook maar een mens. En met boos zijn help ik mezelf en anderen niet. Dus ik moet vooral goed voor mezelf zorgen zodat ik het virus niet kan overdragen op een ander.

Ik besloot een filmpje op Facebook te plaatsen waarin ik vertelde dat ik hiv heb. Over het algemeen werd er goed op gereageerd. Toch merkte ik dat er nog veel onwetendheid is over hiv en aids. Zo belde een ex me waarmee ik vijf jaar voor mijn infectie een relatie had. Hij was helemaal in paniek terwijl we nooit onveilige seks hebben gehad. Mijn huisgenoot vroeg zich af of het wel veilig was samen de keuken te delen. En mijn moeder vroeg me of dat betekende dat ik aids had.

Lyle Muns leeft met hiv

Daten met hiv

Ondanks dat mijn hiv niet meetbaar is en dus niet overdraagbaar, maak ik me met nieuwe relaties toch altijd zorgen. Wanneer moet ik het vertellen? Moet ik het wel vertellen? Dat zijn allemaal worstelingen en spanningen waar je je een weg in moet banen. Die last ligt wel op je schouders. Als er een geneesmiddel voor hiv zou zijn hoef ik me daar niet meer mee bezig te houden.

Reizen met hiv

Een geneesmiddel zou ook betekenen dat ik veel vrijer ben om te reizen. Als ik met het vliegtuig reis vind ik het toch altijd spannend dat ik medicatie bij me heb. Daarom neem ik altijd een dokterverklaring mee. En dan hoop ik maar dat niet aan me gevraagd wordt waar die medicatie voor is.

Vorig jaar ging ik naar Istanboel toe. Vlak voordat ik ging zag ik een bericht op Facebook dat iemand met hiv door Turkisch Airlines geweigerd was omdat hij hiv-medicatie in z’n handbagage had. Ook zijn er landen waar mensen met hiv niet welkom zijn. Vrienden van mij die in de Verenigde Arabische Emiraten wonen kunnen gewoon het land uitgezet worden als zij positief getest worden op hiv. Zelfs al heb ik behandeling en ben ik ondetecteerbaar, er zijn altijd landen in de wereld waar ik niet zou kunnen wonen of werken.

Wat genezing zou betekenen

Je kunt vandaag de dag lang en gelukkig leven met hiv. Maar het virus behandelen is niet hetzelfde als het virus weghalen. Het zou een wereld van verschil maken als hiv-genezing er zou zijn. Voor mij zou genezing betekenen dat ik niet langer te maken heb met stigma, onzekerheden en beperkte vrijheden vanwege mijn hiv. Ook zou ik niet mijn hele leven medicijnen hoeven slikken en hoeft mijn lichaam niet zo hard te werken om de hiv te onderdrukken. Maar genezing zou vooral veel kunnen betekenen voor die 15 miljoen mensen met hiv die nog altijd geen toegang hebben tot behandeling. Voor hen zou genezing betekenen dat ze niet meer hoeven te vrezen voor de dood. 

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die net als wij geloven dat genezing van hiv mogelijk is en het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon
Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie