Natasja: "Het voelt als de dag van gisteren dat ik Fred verloor"

Elke 40 seconden sterft er ergens in de wereld iemand aan de gevolgen van aids. Natasja verloor tijdens de aidscrisis in Nederland haar beste vriend Fred. Sindsdien zet ze zich met hart en ziel in voor de aidsbestrijding.
Stop de tranen van mensen zoals Natasja. 

doneer nu

Accepteer a.j.b. de Advertentie en social media cookies om inhoud van Youtube te bekijken.Wijzig voorkeuren

“Hij zei altijd tegen mij: ‘Als jij mama wordt, dan word ik de allergrootste verwen-oom’." Natasja denkt bijna dagelijks terug aan haar allerliefste vriend Fred, vertelt ze ons tijdens een bezoek aan één van onze projecten in Kenia. Hij stierf in 1994 aan de gevolgen van aids. "Hij heeft mijn kinderen nooit gezien. Hij heeft ze nooit mogen ontmoeten. En niet zien opgroeien." 

 

Gemene ziekte 

“Het voelt als de dag van gisteren dat ik Fred verloor als gevolg van aids. Wat zo gemeen is aan deze ziekte, is dat je het aan de buitenkant niet ziet. Bij Fred zag je het een half jaar voor zijn dood ook niet. De laatste maanden ging hij hard achteruit. En werd hij heel dun. Maar daarvoor zag je niks aan hem. Het is zo'n sluipmoordenaar.”

Acceptatie

“Fred heeft heel vaak tegen me gezegd dat hij het heel gemeen vond. Dat hij heel boos was. Dat hij heel graag heel oud had willen worden. Hij genoot zo intens van het leven. Maar hij zei: ‘het is zo, en ik moet het accepteren. Maar ik heb wel genoten van alles en ik heb uit het leven kunnen halen wat erin zat, helaas maar voor 39 jaar.’” 

Belofte 

In de periode dat Fred ziek was, waren er nog geen levensreddende medicijnen. “Fred zei altijd dat hij zeker wist dat er medicijnen zouden komen. 'Voor mij is het te laat,' zei hij, 'maar jij moet je in blijven zetten dat iedereen die het nodig heeft die medicijnen gaat krijgen.’ En dat heb ik op zijn sterfbed beloofd.” 

Stigma 

Natasja houdt zich aan die belofte en zet zich nu al jaren in voor de aidsbestrijding. “Wat me tijdens mijn bezoek in Kenia erg raakt is dat veel mensen niet weten dat ze hiv hebben. Dat vanwege stigma mensen zich niet durven te laten testen. Uit angst dat anderen gekke dingen over je denken. Dat is natuurlijk onzin, het kan je overkomen.” 

  

Hartverscheurend 

“Levensreddende medicijnen bestaan inmiddels. Maar er gaan nog steeds heel veel mensen dood aan deze gemene ziekte omdat ze de medicijnen niet krijgen. In Kenia heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe ouders hun kinderen verliezen. Hartverscheurend. Dat mag niet en dat moeten we stoppen. Voor Fred, en voor al die anderen. Aidsfonds doet er alles aan om deze onnodige kindersterfte te stoppen. Samen met geweldige lokale gezondheidswerkers. Vol liefde gaan ze van deur tot deur om zoveel kinderen met hiv te vinden, te testen en de zorg te geven die ze nodig hebben. Jouw steun is daarbij hard nodig."

Samen stoppen we de tranen

Natasja verloor haar beste vriend, Liz moest afscheid nemen van haar dochtertje en man en Jacky groeide op zonder haar moeder. Wereldwijd verloren miljoenen mensen een geliefde aan aids. En dat gebeurt nog steeds. Iedere 40 seconden weer. Laten we de liefde beschermen en deze tranen nú stoppen. Want levensreddende hiv-medicijnen bestaan. Wij gaan ervoor zorgen dat iedereen die dat nodig heeft ze krijgt. En daar hebben we jouw hulp bij nodig! Of beter gezegd: jouw liefde.

  • je zorgt dat mensen hiv-remmers krijgen
  • dankzij jou is er goede voorlichting over hiv en aids
  • je financiert wetenschappelijk onderzoek naar een hiv- geneesmiddel
  • met jouw hulp blijft aids hoog op de politieke agenda staan

Help mee 

Jij kunt nu helpen met een donatie. Met jouw bijdrage zorg je voor betere voorlichting, hiv-tests, toegang tot medicijnen en onderzoek naar een geneesmiddel. Help je mee? Elke donatie draagt bij aan een wereld zonder aids!

 

help mee

Meer verhalen achter de tranen

“Ik mis mijn man en dochtertje nog elke dag”

Liz

"Ik verloor de liefde van mijn leven"

Noud

"Mama had een draakje in haar bloed, maar geen pilletjes"

Jacky
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie