120.000 vrouwen met hiv in Oekraïne

1 maart 2018

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Dé dag om stil te staan bij al die sterke vrouwen op de wereld die leven met hiv en vaak de zorg dragen voor hun gezin. Zoals de 120.000 vrouwen in Oekraïne voor wie toegang tot hiv-medicatie niet vanzelfsprekend is en die bovendien regelmatig te maken hebben met vooroordelen en discriminatie vanwege hun hiv-status. Yanina is zo'n krachtige vrouw. 

Yanina (40) woont in Oekraïne en heeft hiv sinds 2009. “Ik hoorde dat ik hiv had tijdens de zwangerschap van mijn derde zoon. De arts zei het tussen neus en lippen door, op een hele botte manier. Ze wilden me er bovendien van overtuigen dat ik mijn kind beter kon laten weghalen. En zeiden: ‘waarom maak je hem ziek, jij freak’. Niemand vertelde me dat ik voor advies terecht kon in het hiv-behandelcentrum. Ze vertelden niets! En dat in 2009. Er ging van alles door mijn hoofd. Ik heb zelfs aan zelfmoord gedacht en ik bleef maar denken aan hoe ik hiv had opgelopen. Ik heb nooit risico gelopen. Hoe kon dit gebeuren?

"Ik woon vlak bij een brug. Op een dag besloot ik ervan af te springen."

Ook bij de tweede afspraak bleven de artsen druk op me uitoefenen, in de hoop dat ik een abortus zou plegen. Ik woon vlak bij een brug. Op een dag besloot ik ervan af te springen. Toen ik al over de reling klom bewoog mijn kind. Dat was een alles bepalend moment. Ik dacht: ‘wat ben ik aan het doen?’

Ik ging naar het hiv-behandelcentrum en daar kreeg ik alle informatie. De maatschappelijk werker heeft me enorm geholpen. Daarom ben ik inmiddels zelf ook maatschappelijk werker voor het netwerk van mensen met hiv. Zodat ik mensen die in dezelfde situatie zitten als ik, kan helpen.”

Vrouwen als Yanina zijn helden in de aidsbestrijding. Ze maken het leven voor mensen met hiv in moeilijke regio's, stapje voor stapje, een beetje makkelijker.

Aidsepidemie in Oekraïne

De aidsepidemie in Oekraïne blijft maar groeien. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is hier de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld. In Oekraïne hebben 240.000 mensen hiv, de helft hiervan is vrouw. 

Aantal nieuwe hiv-infecties per jaar in Oekraïne (2010-2015)

Slechts 37% van de mensen met hiv krijgt de behandeling die zij nodig hebben om in leven te blijven en het virus te ondrukken zodat zij dit niet kunnen overdragen op anderen. 


In Oost-Europa groeit de aidsepidemie enorm. 
Daar moeten we  iets aan doen. 
Help Aidsfonds de aidsepidemie in landen als Oekraine te stoppen!
Ja, ik help mee!

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie