Hoe ver zijn we?

Genezing van hiv. Dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Maar hoe ver zijn we? Staan we op de rand van een doorbraak?

De afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet in de zoektocht naar een geneesmiddel. Zo weten we steeds beter waar met hiv-geïnfecteerde cellen zich verstoppen in het lichaam.  Verder is het in het laboratorium gelukt om hiv uit een geïnfecteerde cel te knippen en met verschillende aanpakken wordt geprobeerd om het virus wakker te maken en op te ruimen. Begin 2019 spraken onderzoekers voorzichtig over een nieuwe genezing van iemand met hiv. Na Timothy Brown is het nu bij een handvol mensen gelukt om hiv te verwijderen. 


Ingrijpende behandeling

Onderzoekers maakten voor de behandeling van alle mensen gebruik van een ingrijpende stamceltransplantatie, met cellen die immuun zijn voor hiv. Zo’n stamceltransplantatie wordt gebruikt om bloedkanker te genezen. Een ziekte die allen, naast hiv, hadden. Voor het alleen genezen van hiv is zo’n stamceltransplantatie niet geschikt. Ongeveer de helft van de mensen die een stamceltransplantatie krijgt, overleeft deze niet.  Toch biedt de genezing nieuwe aanknopingspunten voor verder onderzoek. En dat zorgt ervoor dat onderzoekers steeds hoopvoller zijn over het vinden van een genezing voor hiv.

Onderzoek kost tijd en geld

“Ik proef overal hoop, geloof en wilskracht om hiv te genezen. Tegelijkertijd moet er nog ontzettend veel gebeuren. Onderzoekers weten inmiddels dat de cellen waarin hiv slapend aanwezig is genezing in de weg staan. Ze hebben slimme ideeën over hoe ze die kunnen opruimen en daar wordt nu veel onderzoek naar gedaan. Dat onderzoek kun je zien als een puzzelstukje. Met één stukje zie je het plaatje niet, maar alle stukjes samen vormen de oplossing. Onderzoek doen kost veel tijd en geld. Dus voor er echt een hiv-genezing is die breed toepasbaar is, zijn we nog wel jaren verder. Maar ik kijk uit naar de dag dat het mogelijk is om de 39 miljoen mensen met hiv in de wereld te genezen.”

- Marein de Jong – voormalig expert wetenschappelijk onderzoek bij Aidsfonds.

 

Er is al veel bereikt op wetenschappelijk gebied. Maar er bestaat nog geen geneesmiddel. Onderzoekers zijn overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen. Daarom is meer onderzoek nodig.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie