Aidsfonds roept bij VN-top op: stop ongelijkheid om aids te beëindigen

Gelijke toegang tot hiv-preventie voor iedereen, en gelijke toegang tot zorg voor iedereen die dat nodig heeft. Dat moet volgens Aidsfonds het doel zijn van de VN-top over aids die vandaag begint. We roepen de wereldleiders die op de top bijeenkomen op om concrete afspraken te maken om nu echt af te rekenen met aids.

8 juni 2021

Aidsfonds schuift als onderdeel van de Nederlandse delegatie, onder leiding van minister Kaag, aan bij de VN-top. Ook hebben we onze partners uit de hardst getroffen gemeenschappen gemobiliseerd om hun stem te laten horen. Want zij weten het best wat nodig is.

 

Gelijke toegang tot zorg

Het voorstel dat vandaag op de agenda staat is baanbrekend. Voor het eerst is vastgelegd dat gezondheidszorg in alle landen voor iedereen gelijk toegankelijk moet zijn. Zonder discriminatie. Dat zou grote gevolgen hebben voor lhbti-ers, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken. Die kwetsbare groepen worden in de aidsbestrijding wereldwijd vaak uitgesloten en gecriminaliseerd.  

Of en hoe die verklaring wordt aangenomen is nog onzeker, want bij sommige lidstaten is er veel verzet tegen.

 

Ambitieuze doelen voor kinderen

Ook de andere doelen zijn ambitieus: over vijf jaar moet 95% van alle mensen met hiv toegang hebben tot levensreddende medicijnen.

We hebben ons ingespannen om zorg aan kinderen hoog op de agenda te krijgen. Wereldwijd krijgt bijna de helft van de kinderen met hiv nog geen medicijnen. We moeten hard aan het werk om deze kinderen te redden. Dat heeft zich nu vertaald in de doelstelling om al in 2023 driekwart van alle kinderen met hiv succesvol op behandeling te hebben.

 

Groeiende epidemie

We weten dat het kan: zo is Eswatini (voormalig Swaziland) in Zuidelijk Afrika in staat om de hiv-epidemie onder controle te brengen door iedereen op hiv te laten testen en te laten behandelen. Maar de hiv-infecties nemen in Oeganda juist weer enorm toe. Dat heeft alles te maken met de structurele discriminatie van kwetsbare groepen mensen en wetten die hen criminaliseren. Hetzelfde geldt voor de explosieve groei van de hiv-epidemie in Rusland, terwijl in Nederland het einde van de epidemie in zicht komt.

 

Impact van covid

De covid-pandemie van het afgelopen jaar heeft de aidsbestrijding aanzienlijk geschaad. Wereldwijd zijn minder mensen getest op hiv dan het jaar daarvoor, dat zal leiden tot meer hiv-infecties. Voor het eerst sinds 2004 is het aantal jaarlijkse overlijdens aan aids niet gedaald. Veel mensen in Afrika en Azië hadden geen toegang tot hun hiv-medicijnen en dat is op den duur levensbedreigend.

 

Lokale gemeenschappen

Tegelijk heeft de nieuwe pandemie laten zien dat juist de belangenorganisaties van mensen met hiv en lokale gemeenschappen zelf het meest veerkrachtig zijn en op een creatieve en effectieve manier hulp hebben geboden.

De oproep aan de wereldleiders bij de VN is daarom ook heel nadrukkelijk om te blijven investeren in die betrokken lokale organisaties en activisten. Zij zijn de afgelopen 40 jaar en nu opnieuw tijdens het covid-jaar de beste partners gebleken in de strijd tegen aids én tegen elke nieuwe epidemie.

Door stigma, discriminatie en wetgeving krijgen mensen uit de lhbt-gemeenschap vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede zorg en medicatie. Jij toch ook?

 

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie