Nederland koploper in einde aan hiv

Nederland is goed op weg om als één van de eerste landen in de wereld de hiv-epidemie voorgoed te stoppen. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland daalt opnieuw, van 750 in 2017 naar 664 in 2018. De uitdaging zit nu nog in betere preventie van hiv en in het vinden van onopgemerkte infecties. 

11 november 2019

Vandaag publiceerde Stichting Hiv Monitoring de cijfers over 2018. Aandachtspunten zijn vooral het sneller vinden van nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen en het vinden van die mensen die al langer een hiv-infectie hebben, maar het zelf niet weten.

Slimmer en efficiënter

”We moeten slimmer en efficiënter aan het werk," zegt Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds - Soa Aids Nederland. "Dat betekent verschillende acties per regio, beter maatwerk om de juiste mensen te bereiken op de juiste plekken en het aanpakken van het stigma op hiv. Alleen dan kunnen we de hiv-epidemie in Nederland stoppen. De nieuwe cijfers laten in elk geval zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met 0 nieuwe hiv-infecties”.

 

Nederland loopt voorop

Er zijn naar schatting 23.300 mensen met hiv in Nederland, volgens de Stichting Hiv Monitoring Daarvan weet 92% dat ze hiv hebben en van hen is 93% gestart met een hiv-behandeling. Van de mensen die medicijnen nemen is bij 96% het virus succesvol onderdrukt. Dat laatste is belangrijk, omdat een onderdrukt virus niet alleen zorgt voor een goede levensverwachting, maar er ook voor zorgt dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen overdragen.

Hiermee loopt Nederland voorop in het behalen van de door UNAIDS geformuleerde doelen voor het einde van aids in 2030. De doelen voor 2020 bereikte Nederland al in 2017.

 

Late diagnose

Stichting Hiv Monitoring schat wel dat ongeveer 1.900 mensen in Nederland nog niet weten dat ze hiv hebben.

Twee derde van de nieuwe hiv-diagnoses wordt gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Een op de drie van die mannen heeft al een ver gevorderde hiv-infectie op moment van diagnose en een beschadigd afweersysteem.

In Nederland overlijden ook nog steeds mensen aan aids, ongeveer 20 per jaar, door een té late hiv-diagnose.

Hebikhiv?

Op tijd testen en de hiv-behandeling starten is essentieel. Om te voorkomen dat mannen die seks hebben met mannen te laat ontdekken dat ze hiv hebben, start vandaag de landelijke campagne Hebikhiv?

Mannen die risico hebben gelopen door onveilige seks, worden via een online campagne opgeroepen een check uit te voeren op de website Hebikhiv?

Blijkt uit de online check dat je symptomen hebt van een acute infectie, dan krijg je een verwijsbrief mee. Hiermee kun je bij alle GGD’en in het land terecht en word je met voorrang en gratis getest. De campagne is een samenwerking van Soa Aids Nederland, GGD’en en de Hiv Vereniging.

De Hebikhiv-campagne liep eerder alleen in Amsterdam. Tussen augustus 2015 en september 2019 werden 461 mannen via Hebikhiv? getest. Van hen bleken 34 hiv-positief; 30 van hen hadden een acute nieuwe hiv-infectie.

Aidsfonds- Soa Aids Nederland zal de komende periode zowel professionals als doelgroepen meer ondersteunen om aan hiv in Nederland een einde te maken. Tijdens het Nationaal Congres Soa Hiv Seks op 29 november 2019 a.s., worden regionale initiatieven en verdere stappen verkend.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie