Noorwegen gaat PrEP vergoeden

De Noorse Minister van Volksgezondheid heeft besloten PrEP op te nemen in het zorgpakket en volledig te vergoeden voor mensen met een hoog risico op een hiv-infectie. De minister is overtuigd van de effectiviteit van Truvada. De kosten van de hiv-preventiepil voor zo’n 200 mannen zijn 15 miljoen kroon (ongeveer 1,7 miljoen euro) per jaar, maar volgens de Noorse minister is dit nog altijd minder dan de levenslange behandeling van iemand met een hiv-infectie. Noorwegen is het eerste Europese land dat PrEP volledig vergoedt en na Frankrijk, het tweede land in Europa dat de hiv-preventiepil beschikbaar stelt.

Sinds april van dit jaar dringt Aidsfonds er bij minister Schippers van Volksgezondheid op aan om PrEP ook in Nederland te vergoeden. Maar ze wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad, ondanks een goedkeuring van het Europees Medisch Agentschap.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie