Vanaf 1 augustus PrEP bij GGD

Alle GGD-regio’s in Nederland kunnen per 1 augustus starten met het verstrekken van hiv-preventiepil PrEP en de bijbehorende medische zorg. Minister Bruins van Volksgezondheid heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. 

27 juni 2019

Een exacte startdatum was eerder niet bekend voor de PrEP-regeling, die gericht is op homomannen met een verhoogd risico op hiv. De minister garandeert nu dat de pillen op 1 augustus beschikbaar zullen zijn, net als de financiële middelen om extra personeel bij de GGD’en aan te stellen.

 

Per regio verschillend

Wanneer de GGD'en exact beginnen met de verstrekking verschilt per regio. Ook de capaciteit zal verschillen. PrEPnu maakte een overzicht van de startdatum per regio zoals die op de websites van de GGD'en zelf vermeld staat. 

 

Op naar nul nieuwe hiv-infecties

Eindelijk zullen meer mensen zich kunnen beschermen tegen hiv. Vanuit Aidfonds-Soa Aids Nederland pleiten we er al jaren voor dat iedereen met een verhoogd risico toegang krijgt tot PrEP en PrEP-zorg. We weten dat GGD'en zich zorgvuldig voorbereiden op de start van de PrEP-verstrekking en dat zij in staat zijn vooral hen te bereiken die het meest risico lopen en het meest kwetsbaar zijn. Met PrEP erbij kunnen we het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch verminderen en kunnen we Nederland het eerste land maken met nul nieuwe hiv-infecties.

PrEP-regeling

De Gezondheidsraad adviseerde de overheid vorig jaar maart om PrEP beschikbaar te stellen aan homomannen met een verhoogd risico op hiv.  Na aanhoudende druk van Aidsfonds-Soa Aids Nederland en andere partners en vanuit de Tweede Kamer (D66 en GroenLinks), beloofde Minister Bruins vorig jaar zomer te werken aan een speciale PrEP-regeling.  Het duurde nog exact een jaar voordat die regeling van start kan gaan.

 

PrEP voorkomt hiv. Je slikt één pil dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt.
Drie jaar na introductie is d
e prijs gezakt naar €1  per pil. Daarnaast zijn er kosten voor zorg, zoals controle op hiv en soa's en de nierfunctie.

PrEP-pillen zullen via de GGD’en beschikbaar komen voor een hoogrisicogroep. Het ministerie schat dat het om ongeveer 6.500 homomannen gaat. Hiervoor is een budget van € 22 miljoen beschikbaar voor de komende 5 jaar. De regeling loopt dus af in 2024. Er wordt een eigen kleine bijdrage van de PrEP-gebruikers gevraagd.

Beperkte toegang in Nederland

In tegenstelling tot andere landen blijft de toegang tot PrEP in Nederland, ook met de nieuwe regeling, beperkt. Tot nu toe liepen er bij de GGD Amsterdam twee onderzoeken waarbij gratis PrEP werd gegeven aan enkele honderden deelnemers.

Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft extra budget beschikbaar gesteld om PrEP-gebruikers, die op eigen houtje PrEP aanschaffen, medisch te begeleiden. Die zorgverlening gebeurt ook al bij enkele andere GGD’en en die kosten schieten zij voor.

Met de nieuwe PrEP-regeling kunnen meer GGD’en vanaf 1 augustus aan de slag, met zowel het verstrekken van de PrEP-pillen als met de medische begeleiding van een beperkt aantal PrEP-gebruikers.

 

Extra consulten

Huisartsen krijgen voorlopig geen vergoeding voor de extra consulten die PrEP-zorg vraagt. De regelmatige controles op hiv en soa’s en op het functioneren van de nieren, vallen onder het eigen risico van de ziektekostenverzekering van de PrEP-gebruiker. Vorig jaar werd aan 3.000 mensen PrEP voorgeschreven, grotendeels door huisartsen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie