Wereldwijd dubbel zoveel hiv-infecties bij jonge vrouwen als bij jonge mannen

Geen zeggenschap over condoomgebruik, seksueel geweld en gebrek aan seksuele voorlichting dragen wereldwijd bij aan dubbel zoveel hiv-infecties bij jonge vrouwen als bij jonge mannen. Elke week lopen 5.000 jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar hiv op, in tegenstelling tot 2.692 mannen in dezelfde leeftijd. 83% van deze infecties doet zich voor in sub-Sahara Afrika.

30 mei 2022

Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds, is net terug van een bezoek aan Kenia. Daar leven twee keer zoveel vrouwen als mannen met hiv: "Vrouwen hebben door wetten en culturele normen minder toegang tot zorg en onderwijs. We mogen niet accepteren dat elke week duizenden jonge vrouwen hiv oplopen. Aan deze ongelijkheid moet een einde komen."

Seksueel geweld

Genderongelijkheid en discriminatie ontnemen jonge vrouwen hun recht op toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Door armoede zijn ze afhankelijk van mannen en krijgen ze sneller te maken met seksueel geweld. Vrouwen in sub-Sahara Afrika die verkracht worden hebben 50 procent meer kans om geïnfecteerd te worden met hiv. Jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 24 nemen er een kwart van de hiv-besmettingen voor hun rekening, terwijl zij maar een tiende deel van de bevolking zijn.

Hiv-preventiepil en -ring

In 2020 werden er wereldwijd 260.000 nieuwe hiv-infecties geconstateerd bij jonge vrouwen. Daarmee is de aidsbestrijding nog ver verwijderd van het streefcijfer van 50.000 in 2025. Om het aantal hiv-infecties bij jonge vrouwen te beperken en hen meer seksuele autonomie te geven pleiten we met onze lokale partners onder andere voor versnelde goedkeuring en aanbieden van de hiv-preventiering Dapivirine in Kenia, Tanzania, Uganda en Rwanda. Naast het traditionele condoom en de hiv-preventiepil PrEP is de dapivirine-ring een discreet en waardevol alternatief voor jonge vrouwen die een hoger risico lopen op een hiv-infectie.

Voorlichting

De VN heeft als doel voor 2025 dat 95% van de jonge vrouwen voorlichting krijgen op het gebied van hiv, anticonceptie en seksuele gezondheidszorg. Slechts een paar lage- en middeninkomenslanden komen in de richting van dat doel. In Kenia krijgt 60 procent van de vrouwen voorlichting. Om ervoor te zorgen dat meer mensen worden bereikt, ondersteunt Aidsfonds mobiele apothekers. Speciaal opgeleide gezondheidswerkers, die voor 80 procent vrouwen. Dankzij deze ondernemers worden onder andere jonge vrouwen op afgelegen plekken bereikt met hiv-voorlichting en preventiediensten.

Mark Vermeulen ging met hen in gesprek: "In Kenia ontmoette ik Millicent, die naar jonge vrouwen toegaat, hen voorlicht en hun persoonlijke vragen beantwoordt. Maar daar stopt het niet, want ze blijft met de jonge vrouwen in contact om er zeker van te zijn dat de vrouwen met hiv hun medicatie blijven nemen. Deze gezondheidswerkers zijn de ogen en oren van de gemeenschap. Ze zijn de vertrouwenspersoon van jonge vrouwen. Vrouwen als Millicent komen voor hen op, waar niemand anders dat doet."

Steunbetuiging Gelijke bescherming

Aidsfonds zet zich in om jonge vrouwen wereldwijd te helpen. In de nieuwe campagne die vandaag start vraagt Aidsfonds mensen steun te betuigen en te tekenen voor gelijke bescherming voor vrouwen wereldwijd. De handtekeningen worden overhandigd aan minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher.

Teken voor gelijke bescherming

Jonge vrouwen lopen wereldwijd dubbel zo vaak een hiv-infectie op als mannen.

Geef vrouwen de kans zichzelf te beschermen tegen hiv.

teken nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie